48:e rundan blir speciell på flera sätt

Vätternrundan körs för 56:e gången om ett par veckor. Jan Gedahl från Motala gör sin 48:e start i loppet och ser flera speciella saker med årets lopp.

Jan Gedahl gör i år sin 48:e tur runt Vättern. Han började åka när det blev högervarv 1974 och har cyklat varje år sedan dess. Både solnedgångar och soluppgångar har upplevts runt sjön. Rådet han ger till debutanter är att ta det lugnt i början.

Jan Gedahl gör i år sin 48:e tur runt Vättern. Han började åka när det blev högervarv 1974 och har cyklat varje år sedan dess. Både solnedgångar och soluppgångar har upplevts runt sjön. Rådet han ger till debutanter är att ta det lugnt i början.

Foto: Fredrik Svensson

Cykling2021-08-18 16:30

– Mörkret blir speciellt, men också den nya sträckningen. 300 meter till i stigning är det faktiskt, noterar Gedahl inför starten som han som veteran gör exakt 19.32, andra startgrupp, på fredagskvällen den 3 september.

Jan Gedahl är en speciell eldsjäl i Motalaidrotten, uppvuxen i stan och som aldrig lämnat hemstaden. Han tävlingsidrottade aldrig som ung, utan hittade motionerandet i stället.

– Men jag är uppvuxen på cykel, en kompis och jag cyklade mycket, säger han.

På en treväxlad cykel blev det spontant 33 kilometer Boren runt på torsdagarna, när Korpen höll i det. I och med det började Gedahl också cykla Vätternrundan.

Första gången han åkte de 30 milen var första året det kördes högervarv. Omläggningen var på grund av säkerheten, för att slippa vänstersvängarna. Det var 1974 och Jan Gedahl har startat, och kommit i mål, varje år sedan dess. I fjol körde han hemmarundan, ihop med funktionärskamrater. Även i år har han kört den med Maif, vilket betyder att Gedahl åkt den nya sträckningen över Askersund och Zinkgruvan, på 31,5 mil, två gånger.

– Vägen är bra, säkrare än den förra vägen. Men det är mer stigning, flera stigningar, tror det är 300 meter mer i höjdstigning, säger Gedahl.

Motalakillen har förstås massor av minnen från färden runt sjön. Han har aldrig brutit, aldrig varit nära att göra det, men kommer ihåg det dåliga vädret 1981.

Det är då det var snö på Vätternrundan?

– Det sägs det, men jag såg ingen snö. Men det var kallt, ösregn och det blåste. 1985 var det också regn, och 2005 regnade det precis hela vägen.

Jan Gedahl har flera "ursliga" gånger kämpat sig runt Vättern, men också upplevt solsken och perfekt cykelväder.

– 2015 var det en jättefin runda. Då var jag med och åkte med kronprins Frederik av Danmark. Det var ingen vind, sol och en varm natt.

Alla 47 gånger tidigare har Jan Gedahl åkt på natten, men då har det varit sommarnatt och aldrig riktigt mörkt. Frånsett någon gång kanske när regnmoln gjorde natten helsvart.

Men nu blir det höstnatt med beckmörker många timmar.

– Mörkret blir speciellt. Man behöver mer lyse, mer batterier. Det gäller att tänka sig för i klungor. Det är fler farthinder och avsmalningar i Gränna och Jönköping, där måste man ta det lugnt och se upp.

Vilket är ditt råd till en debutant?

– Att ta det lugnt till Jönköping. Det är väldigt lätt att köra för fort till Jönköping. Det är långt på andra sidan Vättern, det är då loppet börjar.

Hur ska man äta dagarna före?

– Pasta och ris och kolhydrater. Ät mycket av det två-tre dagar före.

Jan Gedahl tycker att framtiden för Vätternrundan är god. Om bara arrangemanget bibehålls med lika bra klass så kommer cyklisterna att komma.

– Cykling är väldigt populärt. Det går ju knappt att få tag på cyklar numera. Är slutsålt på många håll i hela Europa.

Vad är speciellt och det bästa med cykling, tycker du?

– Det är enkelt, snällt mot kroppen.

Jan Gedahl kommer att jobba för Maifs cykelklubb under MTB-Vättern på torsdagen den 2 september. Sedan åker han inte bara Vätternrundan, utan även Halvvättern på söndagen. Redan nu på fredag kör han Hemmavasan på MTB, med Motalakompisar. Han är ledare i Maifs söndagsturer för motionärer.

Lidingöloppet är han också en veteran i, har sprungit det 35 gånger. I fjol blev det en hemmavariant.

– Jag har ett knä som inte är riktigt bra. Har testat på löpbandet. Vi får se, säger Jan Gedahl.

Kort om Jan Gedahl

Bor: Lägenhet på Strandvägen i Motala. Yrke: Pensionär. Sysslade bland annat med produktion och materialstyrning på Torpedverkstaden i Motala. Fritidsintressen: Cykel, idrott. Förebilder: Föräldrarna Gun och Rolf. Drömresemål: Västkusten, Gotland. Blir glad av: "Att man är frisk och kan röra på sig." Lyssnar på: Sonja Aldén och Celine Dion. Bästa tv-program: Mästarnas mästare. Favoritlag: AIK i hockey, Chelsea i fotboll, Maif. Gör helst en ledig sommardag: Åker till Jerusalemsbadet och badar.

Karta: Vätternrundan Start
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!