– Det här känns jätteroligt och man blir glad. Det här är proaktivt och har med intigration, flickors idrottande att göra och sådant som vi har gått till val på. Det här är en växande förening. Vi har en tanke om att de kommer finnas och verka i en större omfattning i socioekonomiskt svagare områden i framtiden, säger Per Stark (M), kultur- och fritidsutskottets ordförande.
Förslaget innebär att BK30 kommer få ett särskilt bidrag som ska täcka en del av hyreskostnaden. Mellan 1 augusti till 31 december 2023 kommer föreningen att få 105 000 kronor. De nästkommande fyra åren, 1 januari 2024 till 31 december 2028 kommer föreningen få 250 000 kronor. De kommande fyra åren därefter kan föreningen max få 160 000 kronor per år.
Men beslutet röstades inte igenom utan kritik. Centerpartiet reserverade sig mot beslutet. Även Socialdemokraterna hade synpunkter och då i synnerhet på att ärendet togs upp i bildningsnämnden och inte den tekniska nämnden samt att det efterfrågades en bättre utredning.
– I och med att det handlar om så mycket pengar hade vi gärna sett en större utredning, hade man kunnat hitta alternativa lokaler. Sedan så är vi ju så klart inte emot BK30. Föreningen arbetar både med kvinnors idrottande och intigration och de behöver en större lokal. Vi diskuterade också hur det här kommer påverka och vad andra föreningar kommer att tycka, säger Mattias Öberg, socialdemokratisk ledamot i bildningsnämnden.
– Vi reserverade oss mot beslutet. Det här ska gå genom tekniska nämnden. Det finns bidrag och vi har en pott som man söker men då handlar det inte om de här summorna, säger Karin Westberg, centerpartistisk ledamot i bildningsnämnden, som också undrar om det inte vore värt att se över eventuella möjligheter i sporthallen istället.
Men majoriteten menar att det här har varit en fråga för bildningsnämnden.
– Vi står fast vid att det här är en fråga för oss. Det finns många olika modeller för hur man kan hantera bidrag. Det här är en som vi tycker är bra. Föreningen själva står på kontraktet så att vi inte låser fast oss vilket vi tycker är bra, säger Per Stark (M).
Ett svar som Karin Westberg (C) inte ger så mycket för.
– Till sist så är det här fortfarande kommunens pengar. Ett exempel är Luxora där kommunen blir hyresgäst och i sin tur att låter den här föreningen betala till kommunen. Vad blir skillnaden.