Boxningstränaren: "Jag skulle säga att alla sporter är farliga"

Med många år som aktiv boxare säger BK30:s tränare, Mathias Svensson, att skador är ovanligt men att det är viktigt att prata om både risker och fördomar.

Mathias Svensson, tränare i BK30 Motala, förstår att det finns fördomar mot boxningssporten och tycker att det är viktigt att prata om dem, liksom att prata om fördelarna med sporten.

Mathias Svensson, tränare i BK30 Motala, förstår att det finns fördomar mot boxningssporten och tycker att det är viktigt att prata om dem, liksom att prata om fördelarna med sporten.

Foto: Lillian Andersson

Boxning2024-07-03 08:00

Han har varit tränare i 14 år och tidigare aktiv boxare. Det är ingen tvekan om att Mathias Svensson gillar sporten som andra kan känna kluvenhet för och som dras med fördomar.

– Jag förstår att man kan ha fördomar när man inte har kunskapen, säger han och fortsätter:

– Vi är en klubb som jobbar aktivt för att nå alla. Men inte för att alla ska bli boxare och tävla i boxning. 90-95 procent som kommer till oss kommer aldrig tävla eller kanske ens kliva upp i ringen.

För Mathias handlar boxning om att träna hela kroppen, koordination och fys, och han säger att många kan träna i år utan att överhuvudtaget nudda någon annan med handskarna.

– Förr, och kanske kan det vara lite så fortfarande, var boxningen mer macho. Kom man till boxning skulle man upp i ringen. 

Men Mathias menar att boxning idag, i alla fall i BK30 Motala, är mer en ren träningsform.

– Så är det inte i alla idrotter där tävlingen ofta är en viktig del. Men det gäller inte boxning.

Han pekar på att boxpass, som ofta finns som gruppträning på gym, gillas av många och därför erbjuder klubben det också. Men tillägger också att boxning även är en klassisk försäsongsträning för fotboll och handboll då det är mycket helkroppsträning.

undefined
Max Tryggstad är en av flera i BK30 Motala som tävlar i teknisk boxning som, enligt Mathias Svensson, inte får innehålla några hårda slag.

Samtidigt har klubben ett gäng som tävlar, både barn, juniorer och seniorer. Ett tiotal av dem är mellan 10-15 år och tävlar i diplomboxning.

– ­De tränar mycket och har tuffa träningar, de satsar och vill. Bredden finns och det klart att man vill att de som är yngre och tävlar ska gå vidare. Det jobbar vi för och det är väl det klassiska, att bredden bygger eliten.

Ju högre upp i tävlingssammanhang man kommer desto tuffare blir det och desto mer träning krävs, precis som i vilken sport som helst. Mathias får frågan om han möter tveksamhet från föräldrar till barn som vill träna boxning och hur han bemöter det.

– Det är jätteviktigt att jobba med det. Vi visar att proffsboxning och amatörboxning är två skilda sporter. Proffsboxning är inget som vi håller på med men det är det som syns på TV. Man får uppfattningen att det är så boxning är, men så är det inte. Det vi håller på med är en helt annan sport, säger han och fortsätter:

undefined
"Proffsboxning är inget som vi håller på med men det är det som syns på TV och man får uppfattningen att det är så boxning är, men så är det inte. Det vi håller på med är en helt annan sport", säger Mathias Svensson. (Bilden: Teresa Perozzi och Åsa Sandell under proffsboxninggala i Löfbergs lila Arena)

– Ser man på skaderisken så är det som du säger, lite fördomar. Men jag gillar statistik och tittar man på den så ligger kampsporter långt ner på antal skador medan fotbollen ligger längst upp.

Enligt Idrottsstatistik.se så ligger mycket riktigt fotboll i topp med cirka 33 300 som sökt akutvård, medan kampsporter, där boxning ingår, kommer på tionde plats med 2 400 skadade. Längre ner kommer bland annat skridsko, basket och rugby. Siffrorna är cirka tio år gamla, vilket Lina Wahlgren på Centrum för idrottsforskning, tycker är problematiskt.

"Men som vi skriver; Sverige saknar nationell och uppdaterad statistik om idrottsskador. Tidigare uppskattningar och enskilda forskningsstudier kan ändå ge en bild av problemets omfattning”, svarar hon via mejl.

Siffrorna ska också jämföras med antal utövare där det är 1,4 miljoner aktiva i fotboll mot 255 400 inom kampsporterna (2022).

undefined
I många idrotter är tävling självklart men så är det inte i boxning säger Mathias Svensson.

Mathias menar att boxningsträning går ut på att undvika skador och att 60 procent handlar om försvara sig.

– Jag har, under alla mina år, egentligen aldrig stött på några skador. Det kan bli näsblod kanske om man blir träffad, säger han och menar att skador oftare sker på träning än tävling.

– Det är som i all idrott, det kan bli en axel eller ett knä, oftast för att man värmt upp för dåligt. Men de långsiktiga skadorna är väldigt ovanliga.

Du skulle inte säga att boxning är en farlig sport?

– Nej, det skulle jag inte. Jag skulle säga att alla sporter är farliga om man inte hanterar eller sköter det rätt. Men jag tycker inte att boxning är värre än något annat och då har jag hållit på i många år.

Möter du föräldrar som är tveksamma till att deras barn vill boxas?

– När jag möter föräldrar så är de väldigt nyfikna. De flesta brukar följa med på träningarna, i alla fall första gången. Och det är väldigt sällan som någon frågar om det finns några risker. Det tycker att det är en bra träning och de tycker att det är kul att barnen rör på sig.

Enligt Mathias Svensson kan frågorna däremot komma om det blir dags för tävling.

– Då pratar vi om det, informerar om att det är lätt boxning, teknisk boxning och att det inte får innehålla några hårda slag. Jag tycker att det är viktigt att man prata om det, att man skapar förståelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!