Bowlingen vill fortsätta slussa talanger till Baltzar

Coronapandemin slog hårt mot bowlingen. Medlemmar slutade spela och antalet ungdomar i Motala BF minskade. För att få hitta nya barn har MBF deltagit i bowlingkonceptet Strikejakten.

Team Baltzar-tjejerna Mary Pettersson, Ellen Berglund, Felicia Jonsson och Emilia Zune-Kiiskinen. En gång i tiden började de spela bowling i Motala BF.

Team Baltzar-tjejerna Mary Pettersson, Ellen Berglund, Felicia Jonsson och Emilia Zune-Kiiskinen. En gång i tiden började de spela bowling i Motala BF.

Foto: Andreas Ekström

Bowling2023-05-25 20:00

– Vi har framförallt satsat på söndagseftermiddagarna då har vi haft tvåtimmarspass med barn. Det har väl kanske givit 15 nya medlemmar skulle jag säga, så det är i alla fall lite grann, säger Börje Allard, kassör i Motala bowlingförening. 

Förra våren lanserade det Svenska Bowlingförbundet ett barn- och ungdomskoncept som kallas för Strikejakten. Tanken är att barn ska lära sig spela bowling på ett lekfullt sätt. Motala BF hängde på men gjorde en egen twist. 

– Tanken var att vi skulle lägga ut mattor på banorna så att barnen kunde komma närmare.  

Efter att pandemin la sig har bowlingen haft det tufft att hitta ungdomar och barn som vill spela och i dag har föreningen runt 25 barn och ungdomar i verksamheten. MBF har försökt och försöker fortfarande att öka intresset för sporten men det går trögt. Både Börje Allard och Mariana Kiisikinen, certifierad bowlingtränare och aktiv i bowlingföreningen, pratar om att barnen har annat att välja på i dag. 

– Min upplevelse är att ungdomarna har blivit lite bekväma, det är svårt att få dem att fastna. Det finns så mycket annat som man kan göra idag, säger han. 

Finns det något ni kan göra annorlunda för att få barnen att fortsätta spela?

– Det stora problemet är nog att få tag i ledare som brinner för sporten bowling. Det är de som behövs. 

Men trots att det är tufft finns ändå viljan att fortsätta fostra nya bowlingtalanger som kan ta plats i Team Baltzar precis, som tjejerna Felicia Jonsson, Emilia Zune-Kiiskinen, Mary Pettersson och Eller Berglund gjort. 

– MBF har betytt väldigt mycket. Det är ju den förening som har gjort så att vi i dag spelar den bowling vi gör och att vi spelar tillsammans i ett lag, säger Felicia Jonsson och får medhåll av kamraterna runt bordet i det lilla klubbrummet. 

På frågan om vad som är tjusningen med bowling så kommer svaren snabbt från tjejerna som också berättar om de fördomar som finns om sporten. 

– Många tror ju att det är en fyllegrej typ, något som man gör när man festar. Men så är det inte utan det är verkligen en sport. Det finns jättemycket att ta hänsyn till, säger Mary Pettersson. 

– Det skiljer sig från hall till hall hur man ska tänka, det är olika tekniker och olika hur kloten svänger eller vad det är för underlag. Man får anpassa sig helt enkelt, säger Ellen Berglund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!