Många ungdomar vill bowla

I Motala är det fler ungdomar än någonsin som spelar bowling. Nu räcker inte ens banorna till.

Albin Brännström är 15 år och ingår i det "lila laget" tillsammans med Emil Karlsson och Liam Allars som spelar i Svenska Ungdomsligan.

Albin Brännström är 15 år och ingår i det "lila laget" tillsammans med Emil Karlsson och Liam Allars som spelar i Svenska Ungdomsligan.

Foto: Peter Calén

BOWLING2018-12-02 18:32

– Det är angenäma problem, säger Jonas Allard, en av de som driver bowlinghallen i Motala.

Under söndagen var det seriespel i vad som kallas Svenska Ungdomsligan (SUL). Serien innehåller 91 lag och man spelar sina matcher utan att se sin motståndare.

Anders Johnsson är tävlingsansvarig:

– Alla lag spelar på sin egen hemmabana. Man spelar ett visst antal serier och rapporterar sen in sitt resultat via nätet. Då ser man om man vunnit eller förlorat mot sin motståndare.

Serien spelas i nio omgångar och sen tar sig de 16 bästa lagen vidare till en final i Stockholm under våren. Då möts alla lagen i "riktiga" matcher på samma banor.

– Att man gör så här är för att minimera resorna och då få ner både tid och kostnader, berättar Anders Johnsson. Det är ett utmärkt sätt att spela ungdomsmatcher på.

I Motala har man också fått ordentlig fart på ungdomssidan. Det är inte så många år sen det knappt fanns några ungdomar alls i sporten i stan, men nu är det helt annat.

I det här seriespelet har Team Baltzar i samarbete med Motala Bowlingförening åtta lag med. Och det betyder att man är största ungdomsklubb i landet.

– Det är något vi är stolta över. Nu ringer det både klubbar och folk från förbundet och frågar hur vi gjort.

Och hur har ni gjort?

– Det har varit en medveten satsning där vi haft en rad aktiviteter och dessutom sett till att vara samma ledare här varje gång, så att ungdomarna lär känna dem. Det började i rätt liten skala med några stycken som var här på en testa på-dag och sen spann det vidare med kompisar och klasskompisar, berättar Jonas Allard.

Seriespelet riktar sig till ungdomar mellan 6-18 år och lagen i Motala har delats in efter kunskap, hur länge man har spelat och så vidare. Tre eller fyra spelar ihop, killar och tjejer blandas.

– Vår förhoppning är att vi ska få med kanske tre lag till finalen. Vi hade ett lag med i fjol och nu tror jag att vi kan få med några till.

Albin Brännström är 15 år. Han spelar i ett lag i lila tröjor, tillsammans med Emil Karlsson, Liam Allard och Oskar Granqvist. Just den här dagen var Oskar sjuk så de blev bara tre som fick försöka slå sin motståndare.

– Men det gick inget vidare idag. Vi hade 753 poäng och de vi mötte hade fått 870. Så nu har vi vunnit två matcher och förlorat två på de vi kört.

Albin berättar att han hade letat efter en sport att börja med och när han testade bowling fastnade han direkt.

– Min morfar hade spelat, därför blev det att jag åkte ner hit för snart tre år sen och det var så kul att jag ville fortsätta.

Just den här dagen gick spelet sådär säger Albin, men han har faktiskt gjort riktigt bra resultat.

– Jag hade 266 som bäst på en serie. Då gjorde jag 9+spärr i första rutan och sen bara strikes.

Det ni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!