Bouleordföranden vill gärna se fler ungdomar i sporten

Boule von Platens ordförande Bengt Pihl är väl medveten om fördomen att boule skulle vara en pensionärssport. Men det är inte något som han ger särskilt mycket för.

Bengt Pihl, ordförande för Boule von Platen, berättar att han gärna ser fler ungdomar som spelar boule i framtiden.

Bengt Pihl, ordförande för Boule von Platen, berättar att han gärna ser fler ungdomar som spelar boule i framtiden.

Foto: Andreas Ekström

Boule2023-03-02 20:00

– Det är inget som stör att folk tycker så, säger Bengt Pihl, som är en av föreningens svenska mästare. 

Lördagen den 18 februari är det fullt med folk i boulehallen. Det är lag från bland annat Norrköping, Linköping och Motala. Totalt är det 64 spelare på plats och de tar det på allvar. Är det svårt att avgöra vilket klot som är närmast kulan då tillkallas domaren som tar fram måttbandet och millimeterna är avgörande. Det är ingen som klagar på domsluten och stämningen är gemytlig. Det gratuleras och man stöter knytnävarna mot varandra i en "fistbump" både innan och efter matcherna. 

Under Sportens besök är det flera spelare som nämner det faktum att sporten ses som en pensionärssport men att den också är mycket mer. 

Det talas om Örebroklubben Sörbyängen boule som har Sveriges bästa ungdomssektion där flera ungdomar är med i landslaget men också att det skett en föryngring. Pihl berättar att det synts framförallt när folk ska anmäla sig till tävlingar. Förr var det alltid platserna i pensionärsklasserna som försvann snabbast. 

– Nu är det den öppna klassen som blir full först. För 4-5 år var det alltid klassen V65 som fylldes på snabbast, säger han. 

Återväxten till boulesporten existerar även om den inte är bra, enligt Pihl. I Motala är det flera hundra som spelar varje vecka. 

– Det är säkert 360- 400 som spelar och vi har ungefär 50 som är licensierade för att spela. Men det är svårt att få folk. Vi har kanske 3-6 nya medlemmar. 

Det är många bouleentusiaster som kommer in i sporten via olika pensionärsföreningar och medelåldern är relativt hög jämfört med många andra idrotter.

– Det här är viktigt för många äldre. Det här är jättebra friskvård för många av oss äldre, säger han.

Även om det ansluter nya spelare är inte Boule von Platen nöjda. De hade gärna sett att fler tonåringar och unga vuxna börjar spela. 

– Det hade varit väldigt bra med fler tonåringar i föreningar. Vi skulle haft en 20-åring som skulle ha spelat idag egentligen men så blev det inte, säger Bengt Pihl. 

Bengt Pihl berättar vidare att föreningen har ett samarbete med flera skolor. De brukar ha skolelever på besök som får testa på sporten. Enligt ordförande brukar studiebesöken vara uppskattade. 

– Vi har skolor som kommer hit. Förra veckan var det 86 elever här från Skolgårda skola som var här och spelade och vi hoppas väl på att få in fler på det sättet. Man ser att det finns dem som fastnar också. Och jag tror att det är många som vill komma hit och spela men de är nog lite blyga och lite rädda, säger Boule von Platens ordförande. 

Vad ska ni göra för att få eleverna att börja spela?

– Det är svårt, vi har haft Sportiscamp och då har det varit 80-100 deltagare. Men sedan kom covid men vi har börjat återgå till det normala.  

Enligt Pihl passar sporten alla. Män och kvinnor tävlar mot varandra i samma lag och även om det är en majoritet äldre så finns det även några yngre som spelar. Från Linköpingslaget Lejonkulan Petanque syns två spelare som är runt 10-13 år spela mot personer som hade kunnat vara deras far- eller morföräldrar. Och att det är just en social sport är grejen med boule. 

– När vi åkte på SM så var det ungefär 2 500 personer där och man känner väldigt många. Det är en otrolig social sport, säger han. 

Boule

Boule spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lille". Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Kloten är oftast av stål och har en tillåten diameter mellan 70,5 mm - 80 mm och har en tillåten vikt på mellan 650 g - 800 g. Det finns både "hårda" och "mjuka" klot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!