Så kommer Emil i form till Tokyo

Ingen vet säkert såklart, men de uttagna tränar ändå för att det ska bli ett Paralympics i Tokyo 2021. Emil Andersson i Västers BTK laddar för det.

Massor av bollar och massor av träning. I de tillfälliga lokalerna i gamla Luxorlängan kan Västers BTK:s Emil Andersson ladda för Paralympics nästa år. Bland annat kör han fys, för att bli starkare i bålen.

Massor av bollar och massor av träning. I de tillfälliga lokalerna i gamla Luxorlängan kan Västers BTK:s Emil Andersson ladda för Paralympics nästa år. Bland annat kör han fys, för att bli starkare i bålen.

Foto: Jens Bollius

Bordtennis2020-12-07 09:00

– Ett vaccin är ju på väg och det är inte sagt något annat än att det ska bli Paralympics, säger Emil Andersson när Sporten träffar honom i Västers tillfälliga träningslokaler i gamla Luxorlängan i Motala.

Du vaccinerar dig om du får?

– Ja. Om det fungerar för de äldre är det ju inga problem.

Det är ungdomar upp till 15 år och yrkesidrottare som får träna gemensamt i Sverige i coronapandemin. Till elit och yrkesaktiva räknas IFK Motalas bandylag, och Motala AIF:s fotbollslag räknades som det i ettan.

Även Västers pingislirare i superettan och paralandslaget räknas som elit.

Inga matcher eller tävlingar finns att tillgå. Superettan bedöms starta tidigast i februari och internationella paratävlingar tidigast i april. Men för Emil Andersson, som tog brons i London 2012 och silver i lag i Rio de Janeiro 2016, är det viktigt för satsningen att få träna. Guld är målet i Tokyo 2021. Emil har varit "proffs" i 2,5 år.

– När man inte kan resa eller sparra så mycket som man vill går det inte att träna så mycket som man vill. Jag vill ligga på tio-tolv pass i veckan, men nu blir det sju. Både klubben i Örebro och gymnasiet i Köping har stängt ned. Men man kan i stället köra mer detaljerad träning, beskriver spelaren.

Emil Andersson har hjälp av sin bror, tidigare hockeyspelaren Linus Andersson, som fys- och personlig tränare. Det är genom fysen han ska nå drömmen om guld.

– Jag har kört fys mer nu i två år och har blivit starkare än jag var i Rio. Det gäller att orka stå emot i spelet.

Det är rörelsemönster och tajming som Andersson kan träna på nu utan matcher. Förbundskaptenen Daniel Ellermann hjälper till med daglig träning.

– Fysen är viktig, det gäller alla paraspelare. Med starkare muskler rör man sig bättre. Bål och ben ska man träna, och axlar för att inte bli skadad. Det gäller att bli explosiv, säger Daniel Ellermann.

Personligt: Namn: Emil Andersson. Ålder: 27 år. Bor: Lägenhet i Örebro. Familj: Bror, mamma och pappa, flickvän. Yrke: Bordtennisspelare. Fritidsintressen: Sport i alla former, vänner och familj. Förebild: Jan-Ove Waldner. Drömresemål: Bahamas. Blir glad av: Att få vara nära vänner och familj. Blir irriterad på: Förluster. Lyssnar på: Det mesta. Bästa tv-program: Top dog. Favoritlag: Örebro SK, Liverpool. Okänd talang: Utbildad kock och bra på att laga mat. Gör helst en ledig vinterdag: Kollar på Vinterstudion.

Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!