Mycket oklart med sju månader kvar till Paralympics

24 augusti ska Paralympics i Tokyo ska invigas. Med bara sju månader kvar till mästerskapet så är det ännu osäkert om det kommer bli av. Ännu mer osäkert är hur förberedelserna på vägen dit ska se ut.

Om sju månader ska Emil Andersson inleda jakten på ännu en medalj i Paralympics. Om mästerskapet blir av kan det bli första gången på nära två år som Andersson ställs mot internationellt motstånd.

Om sju månader ska Emil Andersson inleda jakten på ännu en medalj i Paralympics. Om mästerskapet blir av kan det bli första gången på nära två år som Andersson ställs mot internationellt motstånd.

Foto: Thomas Augustsson

Bordtennis2021-01-21 15:00

– Det går snabbt. Det är inte många månader kvar till dess är dags nu. 
Västers BTK:s lagledare och tillika förbundskapten för det svenska paralandslaget i bordtennis, Daniel Ellerman, ler lite snett när vi träffar honom och Emil Andersson under ett träningspass i Motala Sporthall. 
För med bara sju månader kvar tills spelen i Tokyo där Andersson ska försöka succén i Rio 2016 då han tog silver i par med Linus Karlsson så är vägen fram fortfarande väldigt oviss. 

– Det som är sagt är att ett sista världskval ska spelas i april. Så tanken är väl att vi ska åka till Slovenien med de spelare som inte ha kvalat in. Där spelar man om en plats i varje klass. Men med mindre än tre månader kvar dit så känns det väl osäkert om det kommer gå att genomföra. Många av spelarna är ju riskgrupper så det är ju en riskgrupper, säger Ellerman. 

Andersson är tillsammans med Alexander Öhgren, Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck i nuläget de enda som fått en biljett till Tokyo. Övriga, däribland Västers Linus Karlsson och Daniel Gustavsson, har nu hoppats på framgång i världskvalet eller att få ett wildcard. 
– Blir det av så kommer vi åka med tio svenska spelare. Blir det inte av så kommer de dela ut platserna på något annat vis. Går de efter rankingpoäng så ligger Danne bra till för att få en plats och Linus borde kunna få ett wildcard efter silvret ihop med Emil i Rio, säger Ellerman. 

Förutom tävlingen i Slovenien så är den internationella tävlingskalendern helt tom. Hade välden normal så hade den varit fulltecknad med tävlingar för Andersson och de övriga att mäta sig med de kommande motståndarna i Tokyo. 
Nu var det länge sedan han spelade någon internationell turnering. 
– Senast var i november 2019. Så det kan bli så att man inte har sett sina motståndare på två år när man kliver in till första matchen. Så det är klart att det är speciellt, säger Andersson. 

När det till och med är osäkert om spelen går att genomföra. Är det svårt att hålla motivationen uppe?
– Den går lite upp och ned när det är så ovisst men den kommer ändå tillbaka rätt fort efter att den gått ner. Just när beskedet kom att det skulle ställas in i fjol så gick ju luften ur lite. Men nu får man ta det som det är. Nu har de sagt att det ska bli av så då får man köra på så länge de inte säger något annat.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!