– Det ska bli striktare och lite mer ordning och reda. Vi ska hushålla lite bättre med föreningens pengar, säger han.
Claes Wettergren kommer från början från andra miljöer än motorsportens dammiga och oljiga arenor. En kontorskille som i ungdomen svettades i sporter som judo och karate.
– Tror jag kom trea i ett DM i judo, men jag har inga meriter, säger han.
Wettergren kom in i folkracesporten via familjen. Sambon Susanne Karlsson är syster till Jenny Boberg, vilket betyder att han har Per-Anders Boberg, festivalvinnare på Dunteberget 1990-1991, som svåger.
– Jag körde folkrace ett par-tre säsonger. Bra bilar, bra förutsättningar, men ingen talang, säger Claes och skrattar.
40-åringen är glad att han de senaste fem åren fått vara med i folkracegemenskapen. Han har en perfekt bil, en Opel Vectra, hemma trots att han inte ska köra några tävlingar i år. Han har varit funktionär hela tiden, kom med i bilklubbens styrelse i fjol, och är nu ordförande.
Förra veckan valdes han som efterträdare till Mattias Roth.
– När önskemålet fanns från styrelsen och stödet fanns från medlemmarna kunde jag inte tacka nej, säger Claes som har ledarerfarenhet från att vara mellanchef på jobbet.
– Men det är något annat att leda en ideell verksamhet, man måste ta mer hänsyn när det är folks fritidsintresse och när de gör det utan någon ekonomisk vinning. Jag gillar gemenskapen och hjälpsamheten i folkrace, att alla är tillsammans. Om hela samhället vore mer så skulle det vara bättre, säger han.
Claes Wettergren tänker på ekonomin nu när han tagit över. På en omsättning på tre miljoner kronor gjorde klubben en vinst på kring 300 000 senaste året. Vinsten behöver maximeras för att göra nödvändiga investeringar på anläggningen.
– Vi har 380 medlemmar, fler av dem skulle jag vilja se engagerade med att hjälpa till före och efter tävlingar. Fler kan bli funktionärer, tycker ordföranden.
Claes Wettergren är glad över det nya samarbetet med Vätternrundan tack vare nya Vättern bike games. Vätternrundan har visat både proffsighet och hjälpsamhet med allt möjligt.
Sedan ska Folkracefestivalen i juli köras tisdag till lördag i stället för som alltid onsdag till söndag. Det blir 17–21 juli i år.
– Vi har lyssnat på våra långväga kunder som vill ha söndagen till att åka hem på. Det är bättre för oss också, då behöver vi inte ta till måndagen för jobb på samma sätt, säger Claes Wettergren som ser fram emot att bibehålla de populära webb-tv-sändningarna från förra året.
– De var mycket uppskattade och välbesökta, säger SMK-ordföranden.