Det här är en bilsport som inte körts på Dunteberget sedan 2019.
– Det är fräna bilar med utsorterat material. Bra chaufförer, sade arrangören Robin Nilsson före start.
53 bilar kom till start till slut och det kördes på en bana som liknade folkracens. Skillnaden är att det körs på tid i stället för placeringar och då blir det inte lika mycket kontakt mellan bilarna.
Även i bilcross riskerar du att bli av med bilen efter tävling, men då kostar bilen 26 000 kronor i stället för folkracens 11 000. Att lägga anbud i bilcross kostar 700 kronor, i folkrace är det 400.
17-åriga Stina Falk från Saxdalen i södra Dalarna var en av deltagarna. Hon åkte två bilcrosstävlingar i fjol och kom då trea i den svenska damcupen.
Falk har varit i Motala tidigare på juniorläger och folkracefestival. I sommar gästar hon igen. Det blir 25 tävlingar på ett år.
– Folkrace är mer fajt och närkontakt, här kör man mer sitt eget race. Men det är folkracekänsla, säger Stina som är uppvuxen med olika former av bilsport.
Varför lägger du så mycket tid på det här?
– Adrenalinkicken, jag gillar allt som brummar, ler Stina Falk.
34-årige Robin Edoff från SMK Motala har kört folkrace i 20 år snart. Nu testade han bilcross för första gången. Med en egen nybyggd bil.
– Det är hemmabana och lättare att behålla bilen när det kostar mer, säger Robin.
Alexander Zolnér från Botkyrka i Stockholm är 17 år och i bilcross får han köra mot seniorer. Det är en fördel jämfört med folkrace.
– Det är roligare att köra då, säger han på Dunteberget.