Bilklassiker firar 20 år

Det finns flera klassiska evenemang i Motalas folkrace, inte bara festivalen i juli. I helgen firar juniorlägret 20 år på Duntebergets anläggning.

28 april 2016 20:18

Deltagarantalet är också det största någonsin, 75. Under juniorlägret får ungdomar från hela Sverige chansen att under en hel helg genom både teori och praktik lära sig motorsportens grunder. Helgen varvar teori, där man tar upp säkerhet och miljötänkande, kost och hälsa, regler och körteknik med praktik där deltagarna får lära sig hur man framför en tävlingsbil på både ett säkert, men vägvinnande sätt.

Helgen avslutas med en lagtävling på söndagen, som är oerhört populär där lagen är uppdelade efter ett tidskval som körs på lördagseftermiddagen.

De med snabbast tider under tidskvalet blir lagkaptener i respektive lag. Lagtävlingen går ut på att samla så mycket poäng som möjligt till laget och alla ska köra ett visst antal heat. Detta skapar en laganda och sammanhållning i varje lag då alla hjälps åt, stöttar och peppar varandra.

– Under denna helg gör de flesta förarna oerhörda framsteg och växer otroligt mycket som motorsportutövare. Extra roligt är att följa dem som är nybörjare i början av helgen. Flera av dem som knappt suttit bakom ratten tidigare, flyger fram på banan i full attack framåt söndagens eftermiddag, säger Fredrik Karlsson, tävlingsledare i SMK Motala.

75 anmälda är alltså det största antalet SMK Motala har haft. Detta ställer extra krav på arrangörerna. Därför har SMK Motala i år skapat en sprintsträcka där deltagarna får möjligheten att köra en lite mer tekniskt avancerad sträcka på tid.

– Folkracesprint är en tävlingsform som framförallt är stor här i Östergötland. Därför tycker vi att det är ett bra tillfälle för deltagarna att prova på den under lägret, samt att det ger en väldigt bra träning i körteknik. Dessutom så minskar vi kötiderna till träningen på folkracebanan, säger Fredrik Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius