Beskedet: Seriestarterna skjuts fram

Nu har ett beslut kommit även för de lägre förbundsserierna om att seriestarten skjuts fram.

Den 24 mars lämnade Folkhälsomyndigheten ut särskilda rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar  där det bland annat anges att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och att idrott och träning därför bör fortsätta, men att aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Nu uppmanar Svenska Fotbollförbundet alla inom svensk fotboll att ta del av dessa råd och har också tagit beslut om att skjuta fram seriestarterna för division 1 på både herr och dam sidan samt division 2 och 3 herr. 

Division 1 herr senareläggs till 21 maj och division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren med en förhoppning om seriestart i mitten av juni. Division 2 och 3 på herrsidan och division 1 på damsidan kommer spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april. 

– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande. 

Matchspel i samtliga övriga förbundstävlingar skjuts upp tills vidare, vilket inkluderar distriktsungdomsturneringarna, ligacupen (där B-slutspel ställs in) och slutspelet i Svenska Futsalligan (SFL). Så länge som slutspelet i SFL inte är slutfört är inte heller någon officiell SM-segrare korad.

– Jag känner mig trygg i att vi har hittat en bra lösning som svarar upp mot den bedömning av läget som ansvariga myndigheter just nu gör, och vad detta i sin tur kräver av oss. Samtidigt är vi medvetna om att läget snabbt kan förändras och att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga. Om så sker är vi redo att fatta nya beslut, säger Karl-Erik Nilsson.

Svenska Fotbollförbundet för just nu även diskussioner med samtliga distriktsförbund om när distriktens tävlingar både på senior, barn- och ungdomssidan kan starta. Det kommer att komma beslut i frågan tidigast torsdag förmiddag 26/3 och det publiceras då ÖFF:s hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa