– Vi vill organisera basketen. Många här i Sverige har spelat i andra länder tidigare, säger Gabriel Muruguta.
Gabriel Muruguta är 63 år. Som ung spelade han i högsta basketligan i Burundi och han spelade även för landslaget.
Basket är jämte fotbollen den största sporten i det afrikanska landet.
Muruguta flydde kriget i sitt hemland 2003 och har bott i Motala sedan dess. Nu är han basketcoach i Sverige. Av de cirka 5 000 burundier som bor i Sverige spelar ett 80-tal aktiv basket.
Det burundiska basketbollförbundet bildades i slutet av 2015, för att ena alla burundier som utövar sporten i Sverige. Det finns tolv spelare i Östergötland, varav fyra i Motala, och andra starka fästen är Uppsala, Örebro och Västerås.
I början av april spelas en turnering i Antwerpen, Belgien, med burundiska lag från hela Europa. Sverige åker då med ett A-lag och ett B-lag.
Det bästa svenska laget ska i mars möta Nässjös ligalag i en träningsmatch och det kan också bli någon träning i Motala inför "EM".
– Vi ska vinna turneringen. Pokalen ska hem till Motala, säger Gabriel Muruguta.
Ett burundiskt basket-EM har spelats länge, men då har de svenska spelarna spelat för lag i Norge och Holland och andra länder.
Nu har Sveriges burundier skapat egna lag.
– Vi vill hjälpa våra ungdomar att bli bättre, säger Gabriel Muruguta.
Någon kontakt mellan Gabriel Muruguta och den lokala föreningen Motala basket har ännu inte tagits, men MVT-sporten har tipsat båda om varandra.
Sveriges burundiska basketlag har som sagt planer på att träna både i Motala och Mjölby och har även tränat här tidigare.
Är det någon skillnad på svensk och burundisk basket?
– Nej, det är samma regler och samma spel, säger Gabriel Muruguta som har den franske NBA-stjärnan Parker som personlig favoritspelare.