– Min morsa sa till mig: "Är du dum eller? Bandy är inget för dig, satsa på skolan istället."
Mahad Abdulli skrattar, när vi träffas på Hallen Ungdomscenter under internationella veckan i Motala, efter att han berättat om sin mors reaktion när han berättade för henne att han skulle börja med bandy. Sen fortsätter han:
– Men jag sa till henne att det här blir något bra för alla. Inte bara i Borlänge utan det blir bra för ungdomarna i Sverige. De ser att det går att skapa något bra här.
Men Mahads mamma var inte ensam om att vara skeptisk till det integrationsprojekt som Patrik Andersson tog initiativ till i Borlänge och som drog igång våren 2013. Ett somaliskt landslag i bandy som skulle spela VM åtta månader senare och där i stort sett ingen av spelarna hade stått på skridskor tidigare.
– Det fanns de som skrattade och menade att vi slösade bort vår tid. Vi visste inte ens vad skridskor var. Vi fick förklarad för oss att det var som en sko med en kniv under. Och första gången jag testade så tänkte jag ge upp. Men jag gav inte upp och det har varit en riktigt härlig resa, säger Mahad och Mowliid Abdi nickar instämmande.
De båda var på onsdagskvällen på plats i Motala för att, som en del i den internationella veckan, berätta om resan som det somaliska landslaget gjort. En historia som fått uppmärksamhet runt om i världen. Inte minst tack vare den dokumentärfilm "Trevligt folk" som Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjort om deras första år. En film där man får följa dem på vägen från de första träningspassen till VM-äventyret i ryska Irkutsk
– Efter filmen så har många som kommit många som vill träna eller ta en kopp kaffe med oss. Att komma in i samhället som invandrare kan vara svårt. Men det här projektet visar att det går. Idén från början var att få invandrare och svenskar att prata med varandra. Jag hoppas vårt landslag kan inspirera fler till att göra något liknande, säger Mahad.