Historien kring bandyhall i Motala har fått ännu en vändning.
Det var sagt att en hall skulle stå färdig vid riksväg 50 i september 2023. IFK Motala var nöjda. De började se positivt på framtiden och kunde skriva nya kontrakt med sina spelare. Men på torsdagskvällen kom besked om att de nya ishallarna kommer dröja längre än så.
Kommunens detaljplan för semesterboende vid Folkets park till Lalandia fick bakslag i mark- och miljödomstolen. Nu måste kommunen ompröva användningen av marken vid riksväg 50. De för dialog med BK Zeros för att undersöka möjligheterna att använda deras mark till projekten med Lalandia och idrottscentret. Det är en av anledningarna till att hallbygget drar ut på tiden.
Dessutom har de företag som kan tänkas bygga hallen meddelat att det kommer ta längre tid än kommunen hade räknat med.
IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är besviken över beskedet.
– Vi var lite förberedda på vad som skulle komma på mötet. Det är inget som överraskar mig längre. Jag undrar hur många käftsmällar man ska orka ta emot, säger han.
Även IFK-spelaren Nicklas Ögren var upprörd efter att ha läst att hallbygget fördröjs.
– Hallen har varit så nära sen jag flyttade hit 2016. Men det är bakslag på bakslag. Nu fanns det till och med beslut om det, men det verkar inte så svårt att riva upp de besluten.
Han är tydlig med att IFK Motalas herrlag inte är de enda som drabbas.
– Jag tycker synd om alla ungdomar i föreningen, alla ungdomar i Motala. Det blir svårare att åka skridskor. Skrinnarna och hockeyn påverkas ju också. Det är bara tragiskt, säger 24-åringen.
– Jag kan förstå besvikelsen. Det är beklagligt att det blev så här, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
IFK Motala vill att kommunen ska titta på att bygga hallen på befintlig plats istället, i hopp om att det kan gå fortare.
– Nu har de ju lovat att det ska vara klart 2023. Om det krävs att de bygger på befintlig plats för att hålla sitt löfte så får de göra det, säger Pär Beckne.
Men det håller inte Mark Henriksson med om:
– Jag kan förstå deras åsikt. Men det vi vill titta på är att etablera ishallarna vid riksväg 50. Vi har jobbat fram en plan för utvecklingen av en ny stadsdel i området där isstadion ligger idag, säger kommunalrådet.
Men oavsett var hallen byggs kommer det alltså ta längre tid än väntat, eftersom företagen som svarat på kommunens förfrågan behöver längre tid på sig än väntat för hallbygget. Enligt IFK:s klubbchef Pär Beckne har ett av företagen som lämnat förslag till kommunen byggt andra hallar på bara sex månader.
– Som man frågar får man svar. Jag vet inte varför det skulle ta så mycket längre tid just i Motala.
Mark Henriksson igen:
– Det vi har gjort är att vi skickat ut våra planer hur vi vill att det ska se ut. Det här är de förslag vi har fått.
Ångrar du att ni gick ut och sa att den skulle stå klar till hösten 2023, med tanke på att det inte blir så nu?
– Vi har försökt jobba med en snabb tidsplan och få klart projektet till hösten 2023. Vi trodde det skulle gå och lösa. Men nu har omständigheterna förändrats och då måste vi titta på våra alternativ, säger Mark Henriksson.
När väntas den bli klar nu, på ett ungefär? Handlar det om två år eller fem år?
– Här och nu kan jag inte ge det beskedet. Men nu får vi vänta några månader innan vi vet exakt när det kan bli klart. Vi vill alla att ishallarna får komma till stånd och jobbar för att det ska ske så snabbt som möjligt.
Att bandyhallen fördröjs påverkar IFK Motala bandy på flera sätt. Ungdomsverksamheten får inte lika bra förutsättningar som de hade hoppats. Dessutom kommer klubben behöva lägga runt en halv miljon på förberedelser inför säsongsstart. Det hade de hoppats slippa från och med 2023.
A-lagsspelarna har klausuler som gör att de kan bryta sina kontrakt om det inte blir hall.
– Vi har haft planer för framtiden, men det rinner ut i sanden nu. I värsta fall har vi inga spelare kvar i truppen efter den kommande säsongen, säger Pär Beckne.
Nicklas Ögren har varit tydlig med att han trivs bra i IFK Motala, men det här får honom att fundera på sin framtid.
– Det var falska förhoppningar. Det finns en gräns för hur länge man orkar vänta.
IFK-spelaren är också kritisk till informationen och kommunikationen från kommunens sida.
– Det är aldrig någon från kommunen som kommit ned till oss och informerat om hur processen går eller liknande. Det har varit så många turer, men jag har aldrig sett skymten av någon där nere. Det finns personer som jobbar dag och natt för att få till det här, det är så många som vill det här, men lik förbannat blir det inget.
Mark Henriksson tycker att kommunikationen har varit bra mellan kommunen och IFK.
– Vi har haft en löpande dialog under hela projektet. Sedan kommer jag jättegärna ned och pratar med spelare och ledare i klubben.