Så kan Motalas hallproblem lösas

Redan när man svänger av motorvägen mitt i Karlstad, efter att ha passerat sportområdet Tingvalla, så tornar det upp sig. Det stora tältet som stått här sen tre år tillbaka.

Foto: Peter Calén

BANDY2018-11-29 07:01

Det är en imponerande skapelse som ligger mitt inne i ett bostadsområde, omgärdat av bilprovning och bussgarage.

När vi parkerar bilen hörs direkt mullret från maskinrummet där ett par gigantiska fläktar oavbrutet vräker in luft i hallen. Vi går igen om en snurrdörr som fungerar som en sluss så att inte luften far ut.

Efter några minuter dyker varksamhetschefen Mikael Linder upp. Han tänder ljuset i hallen och börjar berätta hur anläggningen kom till.

– Grunden till det här var att Karlstad, ja egentligen hela Värmland, haft urusla träningsförhållanden för fotboll under vinterhalvåret. Och det har synts på resultaten i regionen, där vi inte har något lag på elitnivå mer än Degerfors i superettan.

För ungefär tio år sen satt han själv i styrelsen för Karlstad BK och började titta runt på olika lösningar. Tiill slut hittade han det här konceptet och tog kontakt med företaget som byggt över 1 000 liknande anläggningar runt om i världen.

– När vi såg volymen på det arbete de gjort förstod vi att det var något att satsa på. Och kostnaden för att få till en fullstor plan för fotboll inomhus på det här viset jämfört med att bygga nån låda i plåt, den blev på ett helt annat sätt möjlig att lösa.

– Att det sen blev av var till väldigt stor del tack vare två entreprenörer som sitter i styrelsen för föreningen. De beslöt att de skulle gå in med kapital.

Hur stor var kostnaden?

– För bara överbyggnaden 15 miljoner. Konstgräsplanen fanns redan på plats sen innan.

Och hur lång var byggtiden?

– Vi tog beslutet under april 2016 och den stod klar den 4 november samma år. Så på ungefär sju månader stod allt klart.

Det finns dock inga publikplatser eller läktare inne i arenan. På en skylt utanför står det att max 150 personer får vistas i hallen samtidigt, av säkerhetsskäl. Det finns heller inga omklädningsrum i direkt anslutning.

– Hallen var tänkt enbart för träningar och träningsmatchern och det fungerar den perfekt för. Gräsmattan är av samma typ som de har på Bravida Arena som Häcken spelar på i allsvenskan.

Anläggningen finns i ett bolag som ägs av de två entreprenörer som gjorde det möjligt. Driften är beräknad till cirka 900 000 kronor per år och tas bland annat in genom att hyra ut tider till andra föreningar.

– Vi öppnar första november och stänger siste mars. Under den perioden finns det bara en timme ledig kvar att hyra på kvälls- och helgtid. Resten är bokat.

Man får inget bidrag från kommunen, mer än att man har ett långt avtal där kommunen hyr vissa timmar till bland annat skolundervisning.

– Vi försökte att gå vägen via kommunen först, för att få bidrag till hallen, men de var inte intresserade att hjälpa till. Men nu tycker de att det är väldigt bra att den finns.

Hallens väggar och tak hålls uppe av att luft blåses in i hallen konstant.

– Luften här inne byts på ungefär en timme och trycket är ungefär tre gånger så högt som ute. Det är ungefär som att blåsa upp en stor ballong.

Ni hade inga problem under förra vintern, när det var kallt och mycket snö?

– Inte alls. Det enda var att det blev mycket snö utanför, som hade kast ner från duken, men annars var det inga bekymmer.

Och temperaturen?

– Det är alltid plusgrader här inne. Blir det riktigt kallt blåser vi in lite värme via fjärrvärmen så att vi aldrig får frost på planen.

Med din kunskap om det här tältet, skulle det vara möjligt att spela bandy i en sån här anläggning?

– Jag ska inte säga för mycket, men varför inte? Det finns ju hockeyrinkar byggda på det här viset, så det handlar väl bara om en större volym och kraftigare ventilation än här, för att slippa kondens och dimma.

I Karlstad har man förresten tagit beslut att bygga en mer traditionell bandyhall.

– Jag läste att det ska bli en bandyplan och två hockeyrinkar i den, berättar Mikael Linder. Jag tror att det ska vara klart om nåt år eller så.

Karlstad Air Dome

Hallen är 112 meter lång, 76 meter bred och 23 meter hög på sin högsta punkt. Volymen är 120 000 kubikmeter och belysningen kan tryckas upp till 500 lux.

Duken väger 35 ton.

60 000 bultar är skruvade för att hålla ihop nio olika bitar av duk som är sammanfogade.

På sommaren står hallen fortfarande uppe och används ibland om gräsplanerna utanför är dåliga.

Hallen är byggd av det norska företaget Scandihall https://www.scandihall.no/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!