Martinsson är en bandyns supervisor

Han dömde ett 60-tal matcher i högsta serien, och han höll kontakten med bandyn. Nu är det som supervisor som Tommy Martinsson gästar veckans Sportsnack.

Bandy 19 november 2019 08:00

– Det är roligt att fortfarande göra en insats, säger den förre domaren.

Tommy Martinsson har nått pensionsåldern, men har fortsatt extrajobb inom bandyn. Supervisor, så kallad matchkontrollant, är något sporten skurit ned på, men fortfarande anlitas han då och då. Närmast är han matchkontrollant på fredag när IFK Motala tar emot Hammarby. Då är han förbundets representant på plats och kollar säkerhet och så att den arrangerande föreningen gör det rätt med allt runt omkring. 

Samtidigt spelar Martinsson på fredag i det tredje laget, han är en coach för domartrion.

– Jag tar kontakt med lagledarna före match och berättar vad som gäller. Sedan är det mig de ska klaga på om något gått fel. Jag är också med domarna och hjälper till, även i halvtid. Så nära var inte supervisorn på min tid när jag dömde, man är närmare nu, säger Martinsson.

Hur är miljön för bandyns domare?

– Generellt är det bra, jag hör inte alls mycket dåligt. Men det finns förstås avvikelser.

Vilket är ditt bästa råd till domarna?

– Att vara bra tränad. Skridskoåkningen är A och O för att döma bra.

Elitbandyn i dag har ett 15-tal huvuddomare och ett 20-tal assisterande att snurra runt på. Supervisors finns det också ett 20-tal och för Tommy Martinsson blir det numera 15-20 uppdrag per säsong.

– Alla spelare i dag är starkare och bättre tränade. Bättre förberedda, säger Motalakillen om bandyns utveckling.

Sportsnack, som kan ses på mvt.se och corren.se, handlar om IFK Motala, och vad Martinsson tror om årets säsong och veckans matcher där Villa borta och Hammarby hemma står på programmet, samt även om halldebatten.

Tommy Martinsson tycker att det är kommunens uppgift att bygga hall i Motala, men avvisar hallkrav i elitserien från förbundet.

– Det skulle bara slå undan benen för mindre klubbar, säger supervisorn.

Personligt: Namn: Tommy Martinsson. Ålder: 67 år. Bor: Kedjehus i Motala. Familj: Sambo, två barn, sju barnbarn. Yrke: Pensionerad produktionstekniker, Dometic i Motala i 32 år och några år i Överum i annan bransch. Fritidsintressen: Sport, fotboll och bandy. Förebild: Olle Modin. Drömresemål: Australien. Blir glad av: Trevliga vänner, trevligt sällskap. Blir irriterad på: Sådana som retar sig på småsaker. Lyssnar på: Radio Östergötland. Bästa tv-program: TV-sporten. Favoritlag: Hammarby, IFK Motala, Maif. Okänd talang: Hyfsad korsordslösare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa