Köra ismaskin är inte svårt - göra bra is är en konst

De har kallats hjältarna på Isstadion för sitt slit med att få till en spelbar bandyis. Vi hälsade på vaktmästarna på K-Bygg arena för att ta reda hur svårt det egentligen är. Handlar det inte bara om att kunna köra rakt?

Arbetsledaren Patrik Widing ihop med Johnny Bengtsson och Magnus Hermansson menar att det inte är svårt att köra ismaskin. Däremot tar det tid att lära sig att göra bra is.

Arbetsledaren Patrik Widing ihop med Johnny Bengtsson och Magnus Hermansson menar att det inte är svårt att köra ismaskin. Däremot tar det tid att lära sig att göra bra is.

Foto: Thomas Augustsson

Bandy2020-12-04 09:00

Vi ser dem på isen i paus. Till synes avslappnade glider de fram i sina ismaskiner och spolar isen inför nästa halvlek. 
När man ser det så ser det ju ut som det är något som vem som helst kan göra. Men hur svårt är det egentligen?
Vi hälsade på vaktmästarna på K-Bygg arena för att få en lektion i konsten att köra ismaskin. 
– Lära sig köra ismaskin går fort. Men lära sig göra en bra is, det tar tid, säger Magnus Hermansson när han tillsammans med kollegan Johnny Bengtsson och arbetsledaren Patrik Widing tar mig in i garaget där ismaskinerna står.

Tillsammans ger de mig en snabbutbildning i hur en ismaskin är konstruerat. Lär mig att den har tre olika funktioner. Dels en tvättsektion där isen tvättas. En hyvel som skrapar av ungefär två millimeter av isen och sist en spoldel där nytt vatten sprids ut. 
– Till varje match så använder vi nyslipade hyvlar så att isen ska bli så jämn som möjligt. Så de byter vi ganska ofta, säger Widing innan han backar ut ismaskinen i garaget. 
Kliver sen ur och erbjuder mig att ta plats bakom ratten. 

Direkt inser jag att det inte kommer vara så lätt som jag hade trott. För sikten framåt är obefintlig där man sitter och jag förstår snabbt tar ett tag att lära sig att bli bra på det här. För det handlar mer om känsla än att faktiskt se var man är.
Men det är mycket mer än så man ska hålla koll på för att resultatet ska bli bra.
Bara att sån sak som hur fort man ska köra. Svaret på den frågan blir: 
– Lagom. Kör du för fort så blir det inte bra. Kör du för sakta så blir det inte bra. 

Hur vet man vad som är lagom då?
– Det lär man sig. Vi som varit med ett tag hör hur maskinen jobbar. Sen brukar vi sitta med handen med reglaget till hyveln. Då känner man på vibrationerna när farten är bra. En bandyis ska ta 12-13 minuter att spola med två maskiner. Det går att göra fortare men då blir det inte bra, säger Widing. 

Dessutom, vilket jag som väl slapp, ska vattenflödet regleras. Sänkas i svängarna och ökas på igen när farten ökar. Precis lika mycket varje gång. Dessutom ska de två vaktmästarna som jobbar ihop göra det precis likadant båda två. 
– Vi diskuterar väldigt mycket med varandra. Alla som jobbar här strävar åt samma håll. Både bandyn och hockeyn ska ha lika bra is oavsett vem det är som jobbar, säger Widing. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!