Efter år av diskussioner satte en oenig kommunstyrelse punkt för ishallsprojektet då anbuden för bygget hamnade mer än 80 miljoner kronor över de budgeterade 295 miljonerna. Nu har projektet utvärderats – och det finns mycket som man anser sig ta lärdom av.
– När vi går in i ett projekt och tar ett beslut om en angiven summa så är ju vår inriktning att vi ska hålla oss till det, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
De ändrade byggpriserna beräknas ha inneburit ökade kostnader på runt 45 miljoner, men han ger också andra skäl till fördyringen. Som att politikernas beställning ändrades när det plötsligt kom direktiv om att även få in Zeros bollplaner på området. Att då flytta hallen söderut krävde nya ritningar och kalkyler. Tidsplanen är också något som återkommer.
Var det för stressigt?
– En slutsats vi drar är att man parallelljobbat med detaljplan och beställningen. Någonstans har det blivit en ganska forcerad process, säger Mark Henriksson.
Sani Muric, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering, konstaterar:
– Det har inte varit optimala förhållanden.
Han förklarar att okända faktorer i upphandlingen, som att detaljplanen inte vunnit laga kraft, gjort att företagen i sina anbud tog extra höjd för ökade kostnader.
– Hade vi haft mer tid hade ju kunnat jobba mer med sådana riskfaktorer och kalkylerat kring dem. Vi bedömer att det också speglas i anbuden som kom in, säger han.
Elias Georges (S) menar att de lyfte vikten att bli klar med detaljplanen först och att ökade byggpriser fick dem att vilja återgå till befintlig plats.
Ni krävde en hall inom två år när ni gick med på att bygga vid riksvägen. Vilket ansvar har ni för att det blev en pressad tidsplan?
– Jag tycker inte att vi pressade. Vi pratade med IFK, tjänstepersoner och politiken och kom fram till att inom två år skulle det vara fullt möjligt. Det var ingen som sa att vi forcerade fram, säger han.
Mark Henriksson fyller i:
– Min uppfattning är att projektets skyndsamhet är att vi ville möta upp IFK:s krav om en hall. Såhär i efterhand är min bild att man nog skulle ha lugnat ner processen.
Hade det kunnat bli en hall om IFK haft is i magen?
– Det är alltid lätt att spekulera i efterhand. Vi var beredda att gå fram med ett projekt i 295-miljoners klassen. Att vi inte gör det beror på kostnadsbilden. Hade vi haft en annan kostnadsbild, hade läget varit annorlunda. Men jag vet inte. Indikationen vi får är ändå att man tror att man skulle kunna arbeta om produkten i en annan typ av entreprenad, men det skulle tagit lite längre tid, säger han.
Går det att gå vidare och göra det som ni borde ha gjort det?
– Absolut gör det det, men det finns också andra faktorer som gör att vi inte gör det. Det handlar om osäkerheten kring detaljplanen som överklagats, förutsättningarna för planprogrammet vid Kanalstaden och att vi vet att vi har stora skolrenoveringar på gång, säger Henriksson.
– Men vi har kvar det i vårt budgetförslag, flikar Georges (S) in.
IFK Motala å sin sida menar att de inte har något ansvar för att projektet avbröts eftersom de inte har varit delaktiga i kommunens process kring bygget.
I ett mejl svarar föreningens hallgrupp att man påpekat vid flera tillfällen vikten av snabbare processer, men också att man varnat om fördyrningar på grund av inflationen. De skriver att man också var medvetna om att kostnaden skulle öka med 35 procent från 2020 till slutet av 2022, vilket de hade med i sin kalkyl över en hall på befintlig plats. Och de menar att fördyringen inte borde varit en överraskning för kommunen.
”Om någon brytt sig om vår varning om fördyringar på grund av inflationen hade man kunnat stoppa upphandlingen. Vi förstår egentligen inte frågan om vad vi kunde ha gjort annorlunda. Vi var ju inte delaktiga i processen”.
Hur ser ni på uttalandet om att processen blev för forcerad och att man skulle ha lugnat ner den?
”Vi tolkar inte Mark Henriksson uttalanden som att vi forcerat projektet. Våra önskemål om snabbare process har man ju inte beaktat. Vi har däremot varit tydliga med att vi i vart fall vill att kommunen ska leva upp till sina beslut och följa sina tidplaner”, skriver hallgruppen.
Föreningen menar att anledningen till att projektkostnaden drog iväg inte har med någon tidsplan att göra och att de hoppas på att utvärderingen kommer innebära en bättre förståelse för hur processer för stora projekt ska bedrivas.