IFK-spelare: "Skönaste segern att vinna"

IFK Motala levererar tidigt i elitserien i år. Att hålla nollan i en hemmapremiär mot Sandvikens AIK är en skalp. IFK blir att räkna med.

IFK Motala bröt igenom Sandvikens AIK och vann med klara 3-0 efter en perfekt genomförd match. Att hålla nollan är ovanligt i bandy och det var en skalp i hemmapremiären av årets elitserie.

IFK Motala bröt igenom Sandvikens AIK och vann med klara 3-0 efter en perfekt genomförd match. Att hålla nollan är ovanligt i bandy och det var en skalp i hemmapremiären av årets elitserie.

Foto: Jeppe Gustafsson

Bandy2019-11-09 18:31

– En väldigt skön seger. En krigarmatch och det är de som är de skönaste att vinna, säger nya ytterhalven och skytten Viktor Hulthammar efter lördagens 3-0 (0-0) mot Sandvikens AIK.

IFK Motala gjorde på många sätt en perfekt premiärmatch hemma på K bygg arena. Stramt, defensivt starkt, disciplinerat och bra koll på spelet. Sandviken kom ingenstans på den lite hoppiga, och i år lite mindre, då vaktmästarna flyttat in ena sargen en halvmeter, isen.

– Vi har bra koll på defensiven och står upp bra när de skapar lägen. Sedan försvarar vi oss väldigt bra i andra halvlek. Vi kontrar och gör det vi är bra på, säger Viktor Hulthammar.

Hela första halvlek var det egentligen avvaktande spel och chansfattigt från båda lagen. Det var på hörnor det hände saker och både Fredrik Lönn och Viktor Hulthammar var nära att näta på sådana lägen.

I andra halvlek fick IFK en bra start när först Saiks Jesper Jansson fick sin andra utvisning. Sedan sköt Philip Florén 1-0 på hörna, från lite mer kantvinkel. IFK:s läktarcoach Magnus Brodén noterade att IFK sköt mitt i ruset i första halvlek och gick ned i omklädningsrummet i paus och korrigerade.

Brodén blev bönhörd.

Efter målet tappade IFK dock lite av kampen och Sandviken tilläts ta över mer och mer av spelet.

– Vi blir ängsliga och fega efter 1-0, vi sätter ingen press, säger IFK-tränaren Mattias Sjöholm som i det läget tog timeout för att försöka få ordning på laget.

Saik skapade inte så mycket, men tilldömdes straff sedan IFK:s Fredrik Lönn hoppat och nickat bollen på ett inspel. Nicka får man inte göra i bandy.

Daniel Berlin, Saiks lagkapten, skrinnade fram för att slå straffen, men gjorde det inte bättre än att Jussi Aaltonen, IFK-keepern, kunde rädda. En bra räddning av den finske landslagsmålvakten som höll nollan för första gången i elitserien.

– Roligt för Jussi att få göra det. Det är inte ofta ett lag blir mållöst i bandy, och Jussi får hålla nollan på hemmaplan, gött, berömmer Mattias Sjöholm.

Straffräddningen var en nyckel, för fem minuter senare kunde IFK Motala kontra in 2-0. Backen Elias Gillgren gjorde en snygg uppåkning och spelade lika snyggt in till Jonas Enander som kunde lägga in bollen i mål bakom Saiks keeper Joel Othén.

3-0 kom tio minuter före slutet genom Fredrik Lönn på hörnretur, Lönn som därmed fick revansch för sin straffmiss.

Även för IFK som lag var det mentalt viktigt att hålla nollan.

– En krigarinsats, så skönt. Vi försökte spela i första halvlek och sedan skulle vi bli ännu mer rejäla i andra halvlek, kommenterar liberon Olle Nordlund.

– Det är skönt att vi kan göra mål på fasta, härliga mål. Vi gör en laginsats när det blir tufft spel på en halvhoppig is, fortsätter Nordlund.

Sandvikenspelarna kunde bara imponeras av IFK Motalas insats defensivt.

– De gör det bra, stänger till det bra. Vi skapar inte jättemycket, men de krigar och så blir det mål till slut. IFK är starka här hemma, bra gjort, konstaterar Saiks spelare David Brodén.

IFK Motala åker nu till skogen utanför Växjö på onsdag och möter nykomlingen Åby Tjureda i deras nya hall. Då blir IFK en favorit, efter skalpen mot Sandviken.

– Nu är det återhämtning som gäller, och sedan att ladda om, säger Mattias Sjöholm efter segern hemma.

Nästa hemmamatch är på lördag mot topplaget Edsbyn.  

Målen: 1-0 (51) Philip Florén, hörna, 2-0 (73) Jonas Enander, 3-0 (83) Fredrik Lönn, hörnretur.

Publik: 721.

Philip Florén jublar efter att ha gjort 1-0 på hörna i början av andra halvlek. Två hörnmål gav poängen till IFK mot Sandviken.
Philip Florén jublar efter att ha gjort 1-0 på hörna i början av andra halvlek. Två hörnmål gav poängen till IFK mot Sandviken.
IFK-ligan mot Sandviken

IFK Motalas betygsliga handlar om sex poäng efter varje match. Tre spelare premieras. Sedan räknas det ihop totalt.
Tre poäng
Olle Nordlund
Liberon höll ihop försvaret på ett bra sätt. Slog ofta undan på tennis.
Två poäng
Elias Gillgren
Back som är snabb och farlig även i offensiven. Snygg assist.
En poäng
Jussi Aaltonen
Målvakten gjorde viktig straffräddning och höll nollan. Perfekt.
Totalt efter två omgångar: Jussi Aaltonen 4 poäng, Olle Nordlund 3, Elias Gillgren 3, Viktor Hulthammar 2.

Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!