Under tisdagseftermiddagen snöade det rejält i Motala. Stora flingor föll från skyn i rask takt och redan när matchen skulle starta klockan 19 var det ett 1,5 decimeter tjockt snölager på isen. Spelarnas skridskoskenor syntes knappt. Att passa på isen var otänkbart utan det var lyror och luftpastejer som gällde.
Matchen delades upp i tre perioder för att vaktmästarna skulle få tid på sig att skotta rent planen. Men när de var klara var planen snötäckt. Inför den tredje perioden hade gästande Hammarby IF fått nog och vägrade först komma ut. Men efter en hel del övertalning valde laget att till slut spela klart.
– Vi påpekade redan innan att det inte var spelbart. Det var ju orange varning utfärdad och då borde man ha tänkt till. Det ska ju alltid finnas en reservarena. Jag förstod inte varför vi var tvungna att spela, vi hade kunnat spela matchen på onsdagen eller på annan plats. Poängen var ju ganska viktiga för oss, sa Hammarbys tränare Misja Pasjkin till sajten Bandypuls dagen efter matchen.
Han får medhåll av IFK Motalas klubbchef Pär Beckne, som riktar kritik mot det generella regelverket kring att bryta och ställa in matcher.
– Vi måste vara mer noggranna. Vi har en produkt som konkurrerar med mot alla andra produkter. Det är domarna som har mandatet att säga om vi ska spela eller inte. Då måste de få ett bättre mandat att oftare säga att vi inte ska spela. Det är ingen som tjänar på en sådan här match. Nästa gång förlorar vi en sådan här match. Det är inte resultatet vi diskuterar utan vi ska inte spela under sådana här förhållanden.
– Hade det snöat klockan 12 hade vi ringt till både domaren och Hammarby och sagt att de inte behövt komma. Men när Hammarby kom vid halv fem hade det inte börjat snöa. Det kom jävligt fort, jävligt sent och jäkligt mycket.
Sedan tidigare är det klart att Pär Beckne kommer att bli ny klubbchef hos Hammarby till nästa säsong. Beckne menar att hans framtida anställning inte påverkat hans åsikter överhuvudtaget utan säger att han tyckt likadant oavsett motståndare.
– Det spelar ingen roll vilket lag det hade varit. Enda fördelen är väl det att man känner några personer i Hammarby. Efteråt har det varit en jättebra dialog och det är inga "hard feelings" överhuvudtaget.
Hammarbys ordförande Jan Henriksson håller med tränare Misja Pasjkin om att matchen skulle ställts in och betonar vikten av de förlorade poängen och yttre förhållanden.
– Det var det omständigheter och det var viktiga poäng för oss men vi fick inget gehör från domarna.
Svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson säger att det fanns olika parametrar som gjorde att man spelade klart matchen. Han har tagit del av kritiken och berättar att man nu kommer att analysera allting från matchen i minsta detalj.
– Vi har alltid en dialog med parterna som är på plats och vill göra det så bra för alla som möjligt. Men det var det här med; ska matchen avbrytas när ska den spelas, finns det en reservarena – och så vidare. Men vi kommer att sätta oss ner i och prata med alla parter och analysera det här för att se vad vi kunnat göra annorlunda.
Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig hos förbundet, säger att man med facit i hand kanske inte skulle spelat klart matchen.
– Vi på tävling har egentligen bara att gå på vad domaren säger på plats. Det finns saker som kan hända – en ismaskin går sönder, eller som att snön kan öka i styrka. Domaren fattade ett beslut som han tyckte var rätt då. Sedan är det lätt i efterhand att tycka något annat, men med facit i hand kanske inte matchen borde startat, säger hon.
– Tävlingsbestämmelserna är från en tid då majoriteten av elitserielagen inte hade hall. Så ser det inte ut idag och bestämelserna kanske behöver föranleda att vi förbättrar dem och ser över dem då förutsättningarna ändrats.
Domar- och regelkommitténs ordförande Pär Billsmon säger att det inte var domare Andreas Broberg, som dömde matchen, fel att matchen spelades klart. Det var yttre omständigheter som påverkade.
– Det ska inte falla någon skugga över Andreas Broberg. Jag tycker inte heller att matchen skulle spelats helt klart. Regelverket är som det är och det säger att man ska kunna bryta matchen. Men vi har våra tävlingsbestämmelser men de sitter inte vi på utan det gör TK (tävlingskommittén reds anm). De enda alternativen som fanns var spela matchen, spela matchen senare på kvällen eller hitta en annan arena.