Förslaget som låg för beslut, från samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen, var att anta detaljplanen. Efter mer än två timmars debatt, med ett par kortare pauser, beslutade politikerna att gå på den linjen.
Diskussionerna följde inte de vanliga blockgränserna. S, C, MP och V visade tydligt under debatten att oppositionen var delad i frågan. Medan S, C och MP argumenterade emot den föreslagna detaljplanen valde V att gå på majoritetens linje, vilken var att anta planen vid riksväg 50.
Peter Karlberg (V) var tydlig med att partiet, tillsammans med S, gick över till riksväg 50-förslaget och att de till skillnad från det större partiet väljer att stå kvar vid sitt ställningstagande.
– Vi kan inte hoppa från tuva till tuva, sade han.
Elias Georges (S), oppositionsråd, lyfte att två av tre föreningar som verkar i isstadion i dag är nöjda med rådande plats och att de också är skattebetalare. Borde man inte lyssna till deras tankar? Peter Karlberg menade dock att IFK:s önskan om en snabb hall borde kunna tillfredsställas även i Varamon.
Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, lyfte att det vore kapitalförstöring att inte anta detaljplanen. Kommunen har redan lagt ner upp emot tio miljoner på arbetet att ta fram den.
Elias Georges framhöll att Samverkan för Motala vill ge sken av att S är "bromsklossar som inte vill bygga". Det stämmer inte, menade han.
– Visst har vi visioner om framtiden. Vi älskar ju Motala.
Under debatten valde han också att vända sig mot SD.
– Ni var med oss innan valet. Ni lovade era väljare. Det här hänger på er, hur ni röstar i dag. Kom ihåg att det här handlar om förtroende och vad man lovar innan val.
Marcus Lejonqvist (SD) förklarade senare att partiet gick till val med löften om vad de skulle göra om de fick egen majoritet. Nu ingår de i en samverkan med M och KD, med L vid sidan av, och "då får man ge och ta", sade han.
Karin Westberg (C) och Camilla Egberth (S) ifrågasatte om konstgräsplanerna inte måste utredas.
– Det är för mig helt obegripligt att man inte har med det i miljökonsekvensbeskrivningen. Den borde finnas på plats för den har betydande påverkan när det gäller detaljplanen, sade Camilla Egberth.
Mark Henriksson vände sig mot tjänstemännen med en undran om ifall något formaliafel har begåtts. Svaren blev att så inte är fallet.
Men C höll inte med utan krävde att ärendet skulle skickas tillbaka för ytterligare utredning. Det ledde till att mötet fick avbrytas då S ville diskutera om de skulle stödja Centerns förslag. Frågan gick till omröstning och då framkom S ställningstagande.
– Vi känner att Mark Henriksson var tydlig med att de här frågorna (konstgräs, ljus, ljud) kommer att hanteras av tjänstemännen i den vidare hanteringen, sade Elias Georges som förklaring till varför man inte ställde sig bakom en återremiss.
Därefter blev det omröstning igen, om ifall detaljplanen skulle godkännas eller inte. M, SD, KD och L fick med sig V och röstade för att anta detaljplanen. S, MP och C ville däremot att man skulle ge avslag.
Samverkan för Motala, med stöd av V, hade dock en tydlig majoritet och fick därmed igenom detaljplanen. Vänsterns krav om en medborgardialog om hur byggnaden ska se ut avslogs också.