Dippen man väntar på kommer inte för IFK

Bandy ska vara en sport där det är svårt att försvara sig. Hög fart och stora ytor. Men maskinen IFK Motala har skapat en sorts ogenomtränglig mur, ett defensivt konstverk.

Jens Bollius.

Jens Bollius.

Foto:

Bandy2019-12-03 22:40

Jag tänker återigen på fotbollslandslaget när jag vill jämföra med IFK Motala, som efter skrällpoängen mot Villa i Lidköping. Jag tänker på den föreläsning med förbundskaptenen Peter Wettergren som jag var på i Linköping där han efter VM 2018 ägnade en hel show till att säga hur mycket han älskar försvarsspel. Han visade klipp, inte på drömmålen från VM utan på de perfekta brytningarna och de perfekta positionsspelen.

Jag tänker att detta skulle Mattias Sjöholm kunna göra också, hylla försvarsspelet. IFK Motalas tränare har i sitt nu fjärde år kring A-laget kunnat forma en perfekt defensiv. Färre och färre mål släpper laget in för varje säsong. Nu efter segern mot Broberg har IFK bara släppt in 23 mål på tio matcher. Det betyder 2,3 mål bakåt per match. Att veta att det räcker att göra tre mål för att vinna eller kryssa måste vara skönt att ha i ryggen.

"Vi är samspelta", lyder Sjöholms egen enkla förklaring.

IFK Motala har en målvaktsklippa i Jussi Aaltonen, det ska sägas. Men hans jobb förenklas också av ett lagarbete framför. Det är som i handboll där målvakt och utespelare hjälps åt för att rädda. Det är imponerande att se IFK-spelarna offra sig på skotten.

Jag har väntat på att en negativ reaktion, ett bottennapp, ska komma. Dels efter Villakrysset borta, men särskilt efter segern i Västerås. Men den dippen kom varken mot Frillesås eller Broberg. IFK bara tuggar på, vidare, och tycks inte tröttna även om laget till viss del ser slitet ut.

Patrik Spångberg, IFK-ikonen, var inne i omklädningsrummet och berömde laget efter segern mot Broberg. "Starkt gjort igen, att lyckas vinna de här kämparmatcherna. Det finns en moral. Laget bjuder inte på så mycket och har blivit mer homogent", tycker Spångberg.

En poäng är också att Mattias Sjöholm alltid ser mer utveckling i laget. På så vis är han aldrig nöjd. Trots sex raka matcher utan förlust ser han inte att IFK nått sin toppform och när jag berömde att IFK fått med både Albin Rohlén och Viktor Hulthammar till P21-VM så sade han: "Jag tycker att Albin Bjerkegren skulle ha kommit med också".

Sjöholm får nu rehab-samla ihop sina styrkor till match redan mot Vänersborg borta på torsdag. Det var där han själv hade sina största bataljer som spelare, ofta i kamp med Joachim Berglundh. Det lär bli en ny kämparmatch för Motalalaget, denna gång inomhus.

Fredrik Lönn är en av de viktiga lagkuggarna i den svårstoppade maskinen som IFK Motala utvecklats till. Sex raka matcher utan förlust är en imponerande svit.
Fredrik Lönn är en av de viktiga lagkuggarna i den svårstoppade maskinen som IFK Motala utvecklats till. Sex raka matcher utan förlust är en imponerande svit.
Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!