Det krävs för att isen ska upp i Motala

Nu börjar snart den årliga kampen i Motalaidrotten: Kommunens vaktmästare ska kämpa upp en utomhusis, i strid med vädrets makter.

LMT arena på Motala isstadion en tidigare isspolningshöst. I fjol hade IFK Motala hemmapremiär 27 november. Frågan är när det blir i år. Om kommunens plan håller finns is 29-30 oktober, men då får det inte bli fel väder.

LMT arena på Motala isstadion en tidigare isspolningshöst. I fjol hade IFK Motala hemmapremiär 27 november. Frågan är när det blir i år. Om kommunens plan håller finns is 29-30 oktober, men då får det inte bli fel väder.

Foto: Jens Bollius

Bandy2023-10-03 15:00

Förra hösten var det blåsigt och regnigt och varmt och IFK Motalas hemmapremiär i elitserien på det som nu heter LMT arena blev 27 november mot Vänersborg. Då hade IFK hunnit spela sex bortamatcher.

Bandy utomhus kan bli tufft även i år.

Datumen att hålla koll på är att IFK enligt schemat har hemmapremiär mot Bollnäs på sin utebana fredagen den 3 november. Bara en månad bort alltså. IFK ska före det spela två bortamatcher mot Västerås 27 oktober och Gripen i Trollhättan 31 oktober. IFK har bortamatcher även mot Edsbyn 7 november och Hammarby 10 november och en andra hemmamatch mot Sirius 15 november.

Enligt IFK Motalas klubbchef Pär Beckne behövs under fem grader på natten och under tio grader på dagen för att det ska gå att börja göra bandyisen.

De närmaste två veckorna är prognosen att det ska bli fortsatt tvåsiffrigt antal plusgrader. Sen kanske kallare. Hemmapremiären mot Bollnäs är osäker.

Så här säger Thomas Martinsson, anläggningschef på fritid i Motala, om planen för bandyisen:

– Förr var det vecka 42 man hade som riktmärke, men nu har det blivit vecka 44.

Kommunen börjar vattna bandyplanen nu på onsdagen och ska dra i gång kylsystem 12 oktober. Spolningen ska inledas 18-19 oktober och om det går som det ska finns spelbar is 29-30 oktober. Det tar tio dagar att bygga upp isen.

– Men för att detta ska hålla krävs gynnsam väderlek. Fyra-fem grader på natten är okej, och sen kan vi klara upp till tio grader på dagen. Men det får inte blåsa så mycket. Då kan det bli bakslag, säger Thomas Martinsson.

Karta: K Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!