Beckne om bandyminskning: "Kommer bara spelas inomhus"

Oroväckande siffror har kommit i påsk om en minskande bandysport. 30-procentigt ras på fem år. Även i Motala var bandyn större förr.

IFK Motala och Frillesås, två av elitseriens utomhuslag, ser båda fram emot att det byggs hall. "Bandy kommer bara spelas inomhus i framtiden", säger IFK-bandyns klubbchef Pär Beckne.

IFK Motala och Frillesås, två av elitseriens utomhuslag, ser båda fram emot att det byggs hall. "Bandy kommer bara spelas inomhus i framtiden", säger IFK-bandyns klubbchef Pär Beckne.

Foto: Jens Bollius

Bandy2023-04-09 12:30

Det är Radiosporten som rapporterar bandyns minskning: 2018 fanns det 16 200 aktiva inom svensk bandy, i dag är siffran 11 300 – ett tapp på nästan 5000 aktiva. Det betyder ett 30-procentigt ras på fem år.

Även antalet föreningar har minskat med drygt 100 under perioden och är nu totalt 150.

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne kallar det en naturlig minskning.

– Vår sport går ju inte att utöva utomhus längre. Det är inget bra att vi minskar förstås, men vi ökar i alla fall där det finns hallar. Bandyn kommer bara att spelas inomhus i framtiden, så är det tyvärr, säger Beckne.

För bandyn är det problem med anläggningar när det hittills bara finns ett 20-tal hallar. Jämfört med uppåt 80 utomhusbanor när det bara spelades under bar himmel. Det blir en avsmalning.

– Hela idrotten tappar ungdomar och vi också. Men bandyn måste förstås jobba med det vi har och vi behöver jobba med hur vi ska ha SM-finalen och hela seriesystemet, säger Pär Beckne.

Även Motalas bandy har åderlåtits av att spela utomhus och när det inte finns någon hall ännu. Det har inte byggts någon i hela Östergötland, jämfört med väst-Sverige där det byggts en handfull hallar.

Kommande säsong kommer IFK ha ett elitserielag och ett division 1-lag. Under det kommer det att finnas tre ungdomslag, 15-16, 13 och 11. Där kommer det också att spela tjejer, i de två yngre årgångarna. Under det finns bandyskolan. Det finns tre ungdomslag, eller fem om vi räknar tjejerna separat.

IFK kommer att ha några juniorspelare i Derby, men inget eget lag i U17 eller U19.

– Pojkar födda 2007 hade vi 20 spelare för tre år sedan, nu har vi fyra kvar. Det är en skrämmande utveckling, säger Pär Beckne som hoppas på lyft för hela östgötabandyn om det byggs hallar.

– Derby och Borgia har ju många ungdomar och sporten kan få ett jättelyft där.

Att ha en bra arena menar IFK Motala-chefen är nyckel till att allting ska fungera.

– På 80-talet var norrklubbarna och tränade i Motala då vi hade is från första veckan i oktober. Arenor betyder i stort sett allt idag vad gäller publik. Se Ystad, Sävehof, Alingsås och Kristianstad i handboll, och Luleå, Norrköping och Borås i basket. Fotboll och hockey ska vi inte tala om, men sån hall som Stångebrohallen spelar ju ingen i längre. Ett exempel som inte haft en bra arena är Redbergslids handboll och till slut åkte de ut med oduglig ekonomi, beskriver Pär Beckne.

Karta: K Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!