Beckne: Enda vägen är att komma in

Bandyn kommer att spelas inomhus i framtiden. "Det är det enda som fungerar", säger IFK Motalas klubbchef Pär Beckne.

IFK Motala jublar efter mål inomhus mot lördagens motståndare Sandviken. Inomhus måste IFK så fort som möjligt, menar klubbchefen Pär Beckne i en intervju om bandysportens framtid.

IFK Motala jublar efter mål inomhus mot lördagens motståndare Sandviken. Inomhus måste IFK så fort som möjligt, menar klubbchefen Pär Beckne i en intervju om bandysportens framtid.

Foto: Jens Bollius

Bandy2019-11-08 16:00

Bandysporten står i ett vägskäl. Med ena foten inomhus och den andra foten kvar utomhus.

Frågan är vad som är identiteten, att sakta ned och låta även utomhuslag vara med tills att det finns hall på de platserna, eller att köra på framåt med allt fokus på inomhushallar. Det var identiteten som ifrågasattes i en krönika på Sporten tidigare i veckan.

I Motala har kommunen varit tydlig med, både från tjänstemän och politiker, att ett hallbygge inte är aktuellt just nu. Kommunen tittar på sin vision i Varamon, där en bandyhall eventuellt kan ingå, och den ballonghall, tillfällig eller permanent, som IFK föreslagit har avvisats. Inte sett till kostnaden, utan sett till gestaltning och säkerhet.

Kommunen erbjuder utomhusis från 1 november och till en bit in i mars. Det är det Motalabandyn har att förhålla sig till.

Frågan är då hur IFK Motala förhåller sig till det. Pär Beckne säger att kraften är på upphällningen, både hos ledare och spelare.

– Vi får ta ställning till vad vi ska hitta på. Det kan hända att spelare lämnar oss, vi har hållit på i många år nu med hallen. Någon gång tar kraften slut, säger Pär Beckne.

För det första har inte IFK gett upp om att få gehör för sin hall-lösning.

– Vi jobbar vidare på vissa tankar och argument, men nu jobbar vi med det internt, säger Beckne.

Kan ni göra något på egen hand?

– Nej, vi vill ju vara där vi är och det är kommunal mark och en kommunal anläggning. Men vi är öppna för allt, bara det blir tak och fyra väggar. Vi måste in så fort som möjligt.

Lägger ni ned elitserielaget om ni inte får hall?

– Vi kommer inte att dö i morgon. Men om några spelare lämnar kanske fler gör det och ledarna orkar inte. Då kan det spricka och vi kanske åker ur. Det blir svårt, vi kan vänta, men vi skulle behöva se en grävmaskin eller nåt som visar att det är på gång.

Frillesås och AIK har ändå lyckats?

– AIK är ett eget projekt, väldigt speciellt. Frillesås har blivit Göteborgs lag och har gjort det till en grej med regn och blåst. För båda är det nyhetens behag, vi har ändå varit 30 år i elitserien.

Hur ska man förstå att ni lyckats med både elit, ungdomar och bredd de senaste åren ändå?

– Vi har fått ihop ett bra lag, klubben har fungerat bra, vi har haft några egna kullar och vi har lyckats med nyförvärv. Men det går inte hur länge som helst, säger Pär Beckne som ni också möter i en lång videointervju på mvt.se om bandyns framtid.

Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!