IFK Motalas U12 lag är ett stort gäng. Totalt är de en bit över 30 spelare. När Sporten träffar laget är en bit över hälften av spelarna på plats tillsammans med ledare. Detta trots att lagets träningar inte dragit igång än.
Den 29 augusti fattades beslutet i en oenig kommunstyrelsen att det inte blir någon ishall. Barnen säger att de vill ha en hall och att de inte är så förtjusta i det som de kallar för dålig is. På frågan om hur bandyn är när den är som roligast svarar de just att isen ska vara bra.
– Det är som roligast när isen är bra, den ska vara typ genomskinlig, säger Livia Ågren.
– Det är bara att swisha iväg, fyller Julia Kindvall i och visar med armen i en svepande rörelse hur det känns.
Lagets ledare och tränare Johan Thorsson, Peter Storm, Eric Ågren, Anna Tybring och Karl Qvist kommer ihåg hur de reagerade och kände.
– Moderaterna Motala skrev på Facebook i augusti 2022 "Vi får saker gjorda det kan ni lita på" sedan var det framtidslöftet att till exempel bygga en ishall. Man frågar sig lite grann var gick det fel, säger Karl Qvist.
– Det är klart att det är tungt. Man hade både det där inlägget och förra året sprang man på stadsloppet med slogan "vi bygger hallar". Det blir lite dubbla budskap, säger Anna Tybring.
Ledarna pratar, precis som IFK:s elitverksamhet, att det här beskedet inte är något som påverkar den här säsongen. Däremot blir framtiden mer oviss. Tybring menar risken finns att IFK:s herrlag kan komma att tappa spelare på grund av det här beslutet. Vilket i sin tur kan påverka spelarna i hennes lag.
– Tappar herrarna spelar så tappar våra barn förebilder, de har varit fantastiska mot alla i föreningen. Och man behöver ha förebilder för att ha någon att se upp till, säger Anna Tybring.
Ledarna pratar också om problematiken kring väder och vind och att det kan göra att det är svårt att locka ner både barn och föräldrar till isstadion. Men den problematiken är inte ny utan har funnits längre. Ledaren Peter Storm tror att de som var tränare för exempelvis fem år sedan skulle säga samma sak som han och hans tränarkollegor säger nu.
– Jag kan tänka mig att man brottade med samma problem för fem år sedan också. När och om det blir träningar i november, säger han.
Ledarna pratar också om att det är svårt att planera in träningarna, hur träningarna ska utformas och det faktum att deras ungdomar får mindre bandytid jämfört med barn som spelar i en klubb med hall och att säsongen redan är kort som den är.
– Det är klart att det påverkar våra ungdomar. De får kanske 50 procent mindre träningstid jämfört med andra föreningar. Sedan ska man komma ihåg vad händer när A-laget försvinner, då kanske kommunen spolar upp isen ännu senare, säger tränaren Johan Thorsson och fortsätter:
–Vi ledare märker ju också att förhållanden påverkar barnen. Är det bra väder då är det mer fokuserat, är det regn och då är det mindre fokuserat och det kan bli att de skvätter vatten.
När just regnet kommer på tal började barnen viska med varandra och från ena bordet där killgänget säger en av dem.
– Jag tycker ändå att det är ganska kul när det regnat.
I politikerdebatten på fredag kommer hallfrågan att tas upp. Moderator Lina Handberg:
– Reaktionerna och frågorna har varit många sedan beskedet från politikerna. Därför känner vi att hallfrågan ännu en gång behöver lyftas i debatten.