Bandyläktaren måste anpassas till sittande publik

500 åskådare kan tillåtas på idrottsevenemang från den 15:e oktober. Det gäller sittande publik. Därmed måste ståplatsläktaren på K-Bygg arena få sittplatser om IFK Motala ska ha publik på sina hemmamatcher.

Från den 15 oktober kan 500 sittande åskådare tillåtas på idrottsevenemang. Hur ståplatsläkaren på K-Bygg arena ska anpassas för det är nu frågan.

Från den 15 oktober kan 500 sittande åskådare tillåtas på idrottsevenemang. Hur ståplatsläkaren på K-Bygg arena ska anpassas för det är nu frågan.

Foto: Jeppe Gustafsson

Bandy2020-09-29 17:00

På en presskonferens på torsdagen meddelade Sveriges inrikesminister Mikael Damberg och idrottsminister Amanda Lind att åskådarantalet på ett idrottsevenemang kan höjas till 500 personer från den 15:e oktober. 
Beslut i frågan planeras tas på regeringssammanträdet den åttonde oktober om smittoläget för coronaviruset tillåter det. 
Förslaget gäller dock bara sittande publik placerade med minst en meters mellanrum. Vilket för IFK Motala innebär att ståplatsläktaren på K-Bygg arena måste förses med sittplatser. 

– Jag har funderat lite och jag har det lite i huvudet hur det skulle kunna se ut. Allting går ju. Sen måste vi få lite mer besked. Vad jag förstod så ska de återkomma när det gäller vintersport utomhus, säger IFK Motalas klubbchef Pär Beckne.

Oavsett hur lösningen kommer se ut så är han nöjd över beskedet att åskådarantalet kan komma att höjas inför elitseriesäsongen. För precis som övriga idrotter så skulle en säsong utan publik vara förödande för bandyklubbarna. 
– Får vi ta in 500 personer här så är det jättebra. Det skulle slå oerhört hårt om vi inte skulle få ta in mer än 50 personer på matcherna. Sen slår det ju olika hårt för klubbarna beroende på hur mycket publik de brukar ha. För Villa som hade ett publiksnitt på 3200 personer i fjol så skulle det bli oerhörda summor om man jämför med oss som hade runt 700 i snitt, säger Beckne.  

Då K-Bygg arena är en kommunal anläggning så hamnar ansvaret för läktaren på kommunen och anläggningschef Thomas Martinssons bord. 
– Nu har jag inte konkret fått frågan på mitt bord än. Men hur löser man sittplatser utomhus? Det är en ny företeelse, säger Martinsson. 
Som fortsätter: 
– Det första jag tänker på när vi ska anpassa en anläggning till någon form av evenemang, oavsett vilken anläggning det gäller, är säkerheten. Så lösa stolar är ju inte bra. Det kan bli rejäl oordning i så fall om någon skulle få för sig att kasta in en stol på isen. Så jag kan svårligen se att det skulle kunna vara en lösning. 

Han är dock positiv till att IFK kommer att kunna ta emot 500 sittande åskådare. 
– Inget är omöjligt. Men jag har inte hunnit värdera det utifrån alla aspekter. VI får ta och höra oss för och se hur de tänker på andra utomhusarenor. Det kanske finns någon som redan kommit på den perfekta lösningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!