Edsbyn var först ut när de 2003 invigde sin bandyhall eller bandykörka som den heter i folkmun i hälsingeskogen.
Sedan dess har det byggts ytterligare 15 hallar.
– Det har gått lite upp och ned. Men de sista åren har det tagit fart och tillkommit ett antal hallar. Tittar vi tillbaka så har det de senaste åren invigts hallar i Söderhamn, Åby Tjureda, Gubbängen i Stockholm i Katrineholm. Så nu har vi 16 hallar som vi har verksamhet i och till säsongen 22-23 så ska ytterligare fem stå klara, säger Svenska bandyförbundets arenaansvarige Lars Wennerholm.
Man skulle kunna säga att det råder lite av en byggboom inom bandyn. I Karlstad byggs hela Tingvalla in och när arenan står klar under 2022 ska den innehålla både bandyis och två ishockeyrinkar. I Skövde sätter kommunen tak över arenan uppe på Billingen.
Och i Göteborgsområden är två byggen på gång. Dels bygger Göteborg stad in anläggningen på Ruddalen och under samma tidsperioden så bygger Mölndals kommun en arena.
– Och uppe i Bollnäs så har de börjat bygget för sin hall med att sanera mark och dra om vattenledningar. Alla de här arenorna ska stå klara under 2022. Sen tror vi att det att det kommer byggas hallar i Motala och Falun också. Sen vet vi också att det kan komma att bli ett par såna airdooms också. Bland annat i Linköping där de i nuläget inte får bygga någon fast hall på grund av Ostlänken, säger Wennerholm.
Som fortsätter:
– Så vi tror att vi kommer passera 25 hallar till 2025.
Vad betyder tillkomsten av dessa hallar för bandyn?
– Det finns flera positiva effekter. Dels så tar vi ett energiansvar. Med samma energimängd kommer vi kunna ha is mycket längre och med samma energimängd kommer vi kunna använda den varje dag.
– Tittar vi sen på vad det betyder bandymässigt för föreningarna söder om Mälardalen så säkerställer vi deras verksamhet. När jag en gång började på bandyförbundet så hade vi is på Ruddalen första helgen i november. Numera ligger den ofta inte förrän i december. Det ser vi på alla de här banorna i Mölndal, Kungälv och på Sjöaremossen. Det är de klimatförändringar som blivit och som vi har att leva med.
Även om Wennerholm menar att tillkomsten av hallar säkerställer bandysportens fortlevnad i de södra landsdelarna så menar han att de tillför så mycket mer än bara möjligheter för utvecklingen av bandysporten.
– Vi ser att det blir fler flickor och pojkar, barn och ungdomar, och framförallt allmänhet och skolor som kommer och åker. Allmänhet och skolor tror man bara vill vara på isen när det är fina dagar i slutet av januari. Men på de orter där det finns hallar ser vi verkligen hur skolor bokar in sig regelbundet under hela isperioden, säger han.
I sin roll som arenaansvarig för bandyförbundet så har Wennerholm haft en ständig kontakt med IFK Motala i deras jobb för att få en hall till stånd i Motala. Att Motala kommun tagit beslutet att en hall skall byggas menar han är mycket glädjande.
– Motala är en sådan förening som utifrån de samhällsinsatser de gör verkligen förtjänar att ha bra förutsättningar. De har skridskofritids och de har startat upp en bra verksamhet för flickor. De jobbar verkligen stenhård med barn och ungdomar och som toppen på Napoleonbakelsen så har man också ett elitlag för herrar som också är jätteduktiga.