AVSLÖJAR: Här är stora förändringen

Tisdagar har varit en helig dag för elitserien länge. Så även torsdagar för allsvenskan. Med stor sannolikhet blir det en ändring på det till nästa säsong.

15 november 2018 11:00

Sporten nåddes av uppgifter om förslaget som ligger på bordet bland landets speedwayklubbar, framför allt hos de allsvenska som påverkas allra mest.

Tanken är att elitserien ska köra en match i veckan på torsdag, medan resten av omgångens matcher körs på den klassiska tisdagen. För allsvenskan ska torsdag strykas som matchdag.

Tony Olsson, koordinator på Svemo, bekräftar uppgifterna.

– Det här kommer från klubbarnas elitorganisation (ESS) och det mediebolaget de jobbar med. De vill få ut en match på tv på torsdagar. I år har alla matcher sänts på Speedway Play, så det här är en möjlighet att kunna få ut en match på vanlig tv, och torsdagar är den enda möjliga dagen, säger Tony Olsson.

– Sedan skapar det här ännu mer förutsättningar för marknadsföring så klart. Ju mer speedwayen syns, ju bättre är det.

Det här är något som elitserieklubbarna gärna vill och har föreslagit till er?

– Egentligen är det organisationen ESS. Vi har haft en dialog runt det och inser att det inte är alldeles enkelt. Jag har ju i min tur tagit det med i den internationella ligagruppen där England, Polen och Danmark också ingår eftersom vi alla samarbetar med mer eller mindre samma förare. Vi försöker att synka det så gott det går med dem då England också har vissa matcher på torsdagar. Det är vårt utgångsläge just nu och vad vi jobbar utifrån.

Att allsvenskan blir av med torsdagar som matchdag vore en stor förändring.

– Det är klart att det blir så om man blir av med torsdagar. Men vi har skrivit till de allsvenska klubbarna är att de tar sig en funderare. Måndagar, onsdagar och fredagar finns ju tillgängliga. Vi ser liksom inte att alla matcher måste köras samma dag. Vi förstår att det blir en stor förändring för allsvenskan och att de kanske behöver känna sig för vilken dag som passar, säger Tony Olsson.

– I ett första skede är vi tvungna att göra så. Detta för att scanna av framför allt för hur det känns för klubbarna och hur det ser ut med publik på de dagarna. Elitserien har alltid varit tisdagar och allsvenskan torsdagar. Men samtidigt, om något lag har bytt serie har det inte varit något problem med att byta dag. Visst, många är rotade i det som har varit, men man måste titta framåt också, säger Olsson.

Det här förslaget lär bli verklighet?

– Det är absolut inte omöjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis