Jättematchen som spelas i "fel" stad

Folkfest och helt slutsålt. När den stora finalen i australisk fotboll spelas på lördag står ett halvt land stilla. Så trots nedstängningar och jordbävning laddar Melbourne för årets match. Eller?
–Jo, det blir fest. Men också väldigt, väldigt, väldigt frustrerande, säger Joy Damousi, historiker och stor fotbollssupporter.

Final i australisk fotboll på Melbourne Cricket Ground och 100 000 på läktarna – en syn den coronanedstängda staden inte får se i år.

Final i australisk fotboll på Melbourne Cricket Ground och 100 000 på läktarna – en syn den coronanedstängda staden inte får se i år.

Foto: Andrew Chapman/AP/TT

Australisk fotboll2021-09-24 10:57

Inte många städer stänger ner för en fotbollsmatch, ens för någon timme. I Melbourne, och hela delstaten Victoria, har man helgdag dagen före finalen i australisk fotboll för att fira sporten.

Men i år är det något som skaver. För andra året i rad – och andra gången sedan 1897– spelas finalen inte i Melbourne. Hundratals dagliga covidfall och fortsatta nedstängningar har tvingat proffsligan AFL att flytta finalen till Perth, så långt västerut man kan komma i landet, där publik tillåts på matcherna.

– I det stora hela finns det ju värre saker, men det är jobbigt. Det är vår själ och hjärta, säger Joy Damousi, professor i historia som har forskat på sportens betydelse i Melbourne, till TT.

Karnevalskänsla

Melbourne kallar sig själv för världens sporthuvudstad. Och störst av allt tronar den inhemska australiska fotbollen – "Aussie rules" eller "footy" som de flesta säger.

– Det handlar om mer än sport. Klubbarna är medlemsägda, arbetar mycket i samhället och är den stora samlingspunkten för väldigt väldigt många, säger Rob Hess vid Victoria University i Melbourne och författare till en rad böcker om sporten.

Senaste decenniet har ingen final på mäktiga Melbourne Cricket Ground haft färre än 99 000 åskådare och efter två säsonger av mer eller mindre tomma läktare hade arenan kunnat fyllas flera gånger om. Den parad där finallagen traditionsenligt åker genom staden blir i år av naturliga skäl inte heller av.

– Men vi försöker fira. Klubbarnas färger syns på hus och i trädgårdar överallt och lite karnevalskänsla blir det, även om det är svårt, säger Joy Damousi.

"Ett gäng provinser"

Nu är sporten populär också i Perth, och trots stängda gränser såldes finalen blixtsnabbt slut när biljetterna släpptes. Men stämningen i Melbourne står i skarp kontrast till Sydney. Mitt emellan femmiljonersstäderna går en skarp gräns – Barassi line. Söder och väster om linjen är "footy" gud, norr och öster om den är det nästan bara rugby som gäller. Och aldrig mötas de två, eller?

– Det ser inte ut så. Vi har haft det så här sedan 1850-talet, när "footyn" växte fram i guldruschens Melbourne. Sydney var mer brittiskt och konservativt och där spelade de rugby, och med rivaliteten mellan städerna har det fortsatt så, säger Rob Hess.

– Vi har ju sett under pandemin hur vi bråkar och fortfarande är ett gäng provinser i stället för en samlad nation. Jag kan nästan inget om rugby och vet mycket mer om (Sydneys AFL-lag) Swans än vårt rugbylag här i stan. Och jag jobbar ändå med det här, säger Joy Damousi.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Av AFL:s 18 lag kommer tio från Melbourne-området. Samtidigt har tio av rugbyligan NRL:s 16 lag sin hemmaplan inom två timmars bilresa från operahuset i Sydney.

– Vi har inte riktigt lyckats ta över, än. De älskar sin rugby, suckar Rob Hess bara halvt på skämt.

Fattiga mot rika

Själva finalen på lördag förmiddag, svensk tid, då? Grundseriens bästa lag Melbourne Demons ställs mot utmanaren Western Bulldogs, en finalduo både Damousi och Hess gillar trots att de båda är medlemmar i storklubben Collingwood.

– Det är kanske det bästa finalparet vi kunde hoppas på. Demons är landets äldsta klubb men har inte vunnit på nära 60 år och det är många som vill se dem vinna bara därför, trots att det är de rikas klubb, säger Joy Damousi.

– Och Western Bulldogs är arbetarnas lag. De symboliserar som inget annat lag sportens gemenskap, de kommer från fattiga (förorten) Footscray och är nästan alltid nederlagstippade. Herregud, de har ett hundmatsmärke som sponsor när andra backas av storbanker, vem gillar inte sånt?, säger Rob Hess.

Fakta: Australisk fotboll

Australisk fotboll (Australian rules football) spelas mellan två lag med vardera 18 spelare på en oval, oftast en cricketplan, drygt dubbelt så stor som en fotbollsplan. Spelarna får både sparka och passa den rugbyliknande ovala bollen med händerna, och tacklingar med hela kroppen är tillåtna. Lagen får poäng när de sparkar bollen mellan fyra stolpar på vardera ände av planen – sex poäng mellan de två innersta, en poäng mellan ytterstolparna. En match pågår i 4 perioder om 20 minuter, effektiv tid.

AFL (Australian Football League) är den högsta serien för australisk fotboll. 18 lag deltar i den stängda ligan, tio av dem kommer från delstaten Victoria. Sporten kom till när folk strömmade till Victoria under guldruschen i mitten av 1800-talet och olika former av fotboll och rugby formades till en ny sport.

AFL bildades 1990, efter en ombildning av den tidigare ligan VFL – Victorian Football League – där fram till 1980-talet enbart lag från Victoria deltog.

Finalen spelades i fjol i Brisbane, innan dess alltid i Melbourne, och med undantag för fem gånger, på Melbourne Cricket Ground. Under nuvarande kontrakt med ligan ska finalen fortsatt spelas där till och med år 2057.

Regerande mästare är Richmond Tigers. Årets finallag Melbourne Demons och Western Bulldogs har tolv respektive två titlar. Demons vann senast 1964, Bulldogs senast 2016.

Källa: afl.com


Fakta: Delat land

Proffsligorna för den australiska fotbollen (AFL) och rugbyn (NRL, där varianten rugby league spelas) dominerar i olika delar av landet.

Gränsen går vid den så kallade Barassi line, döpt efter AFL-spelaren Ron Barassi, som arbetade för att sprida sin sport. Den imaginära linjen går från punkten där delstaterna Victoria och New South Wales (NSW) möts vid Tasmanska havet till gränsen mellan Queensland och Northern Territory längst upp i norr. Norr och öster om linjen – större delen av NSW och Queensland – dominerar rugby, i övriga landet Aussie rules.

Av AFL:s 18 lag kommer nio från Melbourne och ett från närliggande Geelong i delstaten Victoria. Storstäderna Sydney (sedan 1982), Brisbane (1987), Perth (1987) och Adelaide (1991) har två lag vardera.

NRL är centrerat runt Sydney. Sju av ligans 16 lag kommer från staden, ytterligare tre från närområdet. Ytterligare fyra lag spelar på "rätt" sida Barassi line, i Queensland eller huvudstaden Canberra.

Även Nya Zeeland har ett lag i ligan medan övriga Australien är bara representerat av ett lag, Melbourne Storm – som även är regerande mästare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!