"The Mauler" föll – och hyllade kompisen

Alexander "The Mauler" Gustafsson var tillbaka i oktagonen. Återkomsten slutade i tung förlust, men den svenske stjärnan ser redan framtiden – i träningskompisen och succémannen Khamzat Chimaev. "Han kommer, var redo", skriver Gustafsson på Twitter.

Alexander Gustafsson, höger, förlorade mot brasilianen Fabricio Werdum på ön Yas utanför Abu Dhabi.

Alexander Gustafsson, höger, förlorade mot brasilianen Fabricio Werdum på ön Yas utanför Abu Dhabi.

Foto: JEFF BOTTARI/ZUFFA LLC/AFP/TT

Sport2020-07-26 11:10

Det stora svenska affischnamnet föll tungt. Men en ny stjärna föddes.

Söndagens UFC-gala på "Fight Island"-ön utanför Abu Dhabi i Förenade arabemiraten kan ha sett ett generationsskifte inom svensk MMA-fajting.

Alexander "The Mauler" Gustafssons återkomst var inför nattens gala den stora fajtern i svenska ögon.

33-årige Gustafsson hade gått upp en viktklass till tungvikt och ställdes mot förre mästaren Fabricio Werdum. Men matchen blev bara två och en halv minut lång. Då hade Werdum fått in ett armlås på svensken, som han inte kom ur.

Twitter skriver Gustafsson efter matchen att "Det är surt att förlora men jag lever och mår bra. Det är en sport och en sport jag älskar".

Varnar världen

Han tackar där även Fabricio Werdum och UFC för att han fick chansen till en återkomst, mer än ett år sedan senaste matchen, förlusten mot Anthony Smith i Globen i juni i fjol.

Och så hälsar han till världen att se upp för träningskompisen Khamzat Chimaev: "Han kommer, var redo",.

26-årige Chimaev hade då väckt stor uppmärksamhet i MMA-världen när han vunnit sin andra UFC-match på bara tio dagar.

Svensken hade inför kampen mot Rhys McKee gått ner en viktklass jämfört med segern mot John Phillips på samma plats. Och precis som då blev det alltså en klar seger, nu i 77-kilosklassen.

Snabbast någonsin

Premiären var över på två ronder, söndagens kamp blev ännu kortare – efter 20 sekunder hade Chimaev fått ner nordirländaren McKee på mattan, och därifrån kunde denne inte resa sig. Efter en slagserie vann svensken på teknisk knock out drygt två minuter senare.

Enligt mmafighting.com är svensken snabbast någonsin att vinna sina två första UFC-matcher, och Chimaev är redo för mer.

– Jag kan gå upp igen om en timme kanske. Om någon har skadat sig är jag redo. Jag kommer att krossa alla. Det spelar ingen roll vem, jag krossar alla, sade han i segerintervjun.

Kianzad vann på poäng

Galans tredje svensk, Pannie Kianzad, tog också sin andra raka seger i UFC när hon besegrade brasilianska veteranen Bethe Correia på poäng.

Kianzad vann via enhälligt domslut mot brasilianskan, som inför matchen var rankad 13e – en plats skånskan har god chans att ta över på nästa rankningslista.

– Jag kände ändå att jag hade ett bra övertag och att det var jag som träffade mest. Det här var en bra vinst för mig och jag hoppas att den tar mig in på rankingens topp 15, säger hon till SVT efter den meriterande segern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!