Stå upp för medmänsklighet och solidaritet

Nu har den nya, restriktiva migrationslagstiftningen röstats igenom i riksdagen. Det är en lag som försvårar för nya svenskar att känna att Sverige är deras hem, och placerar Sverige i solidaritetens bottenliga i Europa när tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, skriver representanter från S.

Debatt2021-08-05 17:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag befinner sig drygt 82 miljoner människor på flykt, i otrygghet och med väldigt få lagliga vägar att söka sig till trygghet. De som drabbas värst på flykt är barnen, och inte minst de som inte får möjlighet till familjeåterförening om föräldern på plats i Sverige inte kan försörja hela familjen, eller inte hittar en bostad. Det är svårt att i förväg veta hur den ”ventil” med möjlighet för undantag från kraven kommer att hanteras och tolkas i praxis. Att få vara med sin familj bör underlättas, inte försvåras. Det är en rätt som våra organisationer står för och vill kämpa för.

I asyllagstiftningen bör barnperspektivet vara starkt, inte minst mot bakgrund av att barnkonventionen numera är svensk lag. Möjligheten att få uppehållstillstånd på “humanitär grund” är något vi välkomnar, då bör barn med särskilt ömmande omständigheter kunna beviljas uppehållstillstånd. Men det är även i detta fall svårt att veta hur det kommer användas praktiskt. I den äldre asyllagstiftningen var det inte så stor andel som fick uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter. Men vi hoppas att det denna gång inte tolkas lika snävt. 

Såväl forskare som tunga remissinstanser har avrått från tillfälliga uppehållstillstånd och försämrade möjligheter till familjeåterförening. Evidens visar att tillfälliga uppehållstillstånd är direkt skadligt för asylsökande i alla åldrar. De negativa konsekvenser som har kunnat identifieras i såväl svensk som internationell forskning är bland annat psykisk ohälsa, otrygghet, försämrade integrationsmöjligheter, motivationsbrist, försämrade utbildningsmöjligheter och försämrad tillgång till sjukvård.

Rätten att få vara trygg, leva med sin familj och kunna fortsätta med sitt liv, är det viktigaste för de flesta av de människor som är på flykt. Det Sverige nu gör är att ytterligare försvåra just detta som ju ofta är förutsättningen för att verkligen kunna bli en del av det svenska samhället.

Den som hävdar att en mer restriktiv migrationspolitik bestående av tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad familjeåterförening främjar integrationen har helt enkelt fel. Andra alternativ finns. Sverige skulle kunna visa vägen för ett solidariskt och humanitärt Europa där mänskliga rättigheter är den styrande principen. För oss innebär det att vi vill se permanenta uppehållstillstånd som huvudregel och att möjligheten till familjeåterförening ska finnas oavsett försörjningsmöjligheter. En problematisk och delvis misslyckad integration får inte vara anledning till att begränsa möjligheterna för människor på flykt. 

Vi uppmanar våra partivänner och alla andra engagerade medborgare till solidaritet och medmänsklighet.