Motalabon säger enkla saker, men ofta är det det enkla som är det bästa i de här sammanhangen. Undertecknad, som ska debutera i klassikern, lyssnar.
– Det är lång tid kvar, nio månader är gott om tid. Det viktigaste är att ha bestämt sig. Sedan är det så att ju mer träning, desto lättare på tävling, om man nu kan kalla motionsloppen det. Men vi som tävlar vet att man har med sig träningen.
Vad gör en klassikerdebutant ofta för misstag?
– Det vanligaste är att man tar för lätt på uppgiften. Att man typ slår vad med någon och kör utan förberedelser. Man kan njuta av det mer om man tränar. Ett annat misstag är att man inte gör tillräckligt energi-intag, framför allt före start. Man måste fylla på. Sedan slarvar man ofta med utrustningen. Man behöver inte ha dyra grejer, men det går mycket lättare om man har grenanpassad utrustning.
Michael Thorén säger att all träning och all rörelse är bra. En timme padel kan göra bra nytta inför en klassiker. I en långsiktig uppladdning.
– Men det mest effektiva är grenspecifik träning. Att man kör skidor och stakträning månaderna inför det, sen går man över till cykling, sen simning och så löpning.
– Det naturliga att börja med är löpningen, för det kan man göra från dörren och det behövs bara ett par skor. Men man ska komma ihåg att börja lätt, för där är det störst belastningsrisk. Cykling är bra för att man jobbar inte med sin kroppsvikt på samma sätt. Det är bättre att börja med cykling på så vis, säger Michael Thorén.