LISTA: De vinner Jerringpriset

Vem eller vilka kommer att tilldelas Jerringpriset i år? Vi reder ut kandidaternas möjligheter.

Victor Öhling Norberg

Victor Öhling Norberg

Foto: TT

Sport2017-11-23 11:00

Jerringpriset är en klassisk och hedersam utmärkelse som har delats ut sedan 1979. Först ut att få den var Ingemar Stenmark, i fjol förärades Peder Fredricsson, och däremellan har en hel drös med stora idrottare röstats fram av svenska folket.

Inte alltid, men heller inte sällan, är blandningen att vara förbaskat duktig och folkkär ett vinnande koncept. Magdalena Forsberg är ett utmärkt exempel på detta då skidskytten tilldelades Jerringpriset fyra gånger i skarven kring millennieskiftet. Skillnaden mellan Jerringpriset och Bragdguldet är rejäl.

Nu har de 14 nominerade alternativen offentliggjorts. Alla drömmer om att få flest röster. Vissa har fog för det, vissa bör sluta direkt.

Vår sportreporter Kenny Wiis tänker så här kring chanserna för de nominerade.

Fotbollslandslaget herrar, klart för VM efter att ha slagit ut Holland och Italien på vägen dit, 30 procents chans.

– Att få Jerringpriset enbart för att ha kvalificerat sig för ett VM kan tyckas billigt. Tänk då efter. Den resan som svenska landslaget har gjort under Janne Andersson är mer än remarkabel. Vem trodde att vi skulle komma före Holland i gruppen? Ett fåtal. Vem trodde att vi skulle slå ut stormakten Italien i play off? Ännu färre. Jag är djupt imponerad.

Sarah Sjöström, tre VM-guld och sex världsrekord under 2017, 20 procent.

– Jag reagerar knappt längre när superstjärnan Sjöström radar upp guld och världsrekord. Den nivån har hon nått. Sarah är dessutom – med all rätt – älskad av svenska folket. Kan hon kanske lida av att hon vann både 2014 och 2015? Nja, för här snackar vi Magdalena Forsberg-popularitet.

Daniel Ståhl, silver i diskus på friidrotts-VM i London. Slog dessutom till med världens längsta kast 2017 och raderade ut ett 33 år gammalt svenskt rekord, 20 procent.

– Förut somnade jag till diskustävlingar där litauer turades om att vinna. Med Ståhls framfart är det stekhett. Känslan är att den sköne stockholmaren har fått en hel nation (nästan) att längta till att diskusen drar igång under friidrottstävlingarna.

Tove Alexandersson, tre VM-guld och totalseger i världscupen i orientering. Även tre VM-guld i skidorientering, 15 procent.

– Satan så duktig hon är, Tove. Hennes meritlista är längre än Ölandsbron. Hon är lite av en joker, men det ska inte kunna räcka.

Tre Kronor, VM-guld i ishockey, åtta procent.

– Hockeyn är djupt rotad i vårt avlånga land, från Skåne till Lappland. Men det är en gigantisk skillnad på ett VM- respektive OS-guld för landslaget. Jag har faktiskt redan glömt vilket lag Tre Kronor besegrade i finalen.

Peder Fredricson, EM-guld individuell och EM-silver i laghoppning, fem procent.

– Det var en smärre bomb att Peder fick Jerringpriset i fjol. Ridsporten är underskattad, inte minst när det gäller ridentusiasternas förmåga att sluta upp bakom de sina. Men en andra raka? Det ska inte finnas på kartan.

Badou Jack, försvarade sin VM-titel i mellanvikt och blev världsmästare i lätt tungvikt, en procent.

– Det vore en rejäl vänsterjabb i fejset om Jack skulle vinna. Ni behöver emellertid inte vara rädda.

Anna Nordqvist, vann majorn Evian Championship och briljerade i Solheim Cup, en procent.

– Sörenstam och Stenson hade starquality. Det har inte Nordqvist.

Johan Kristoffersson, VM-guld rallycross, noll procent.

– Kenneth Hansen vann tjugoelva EM-guld. Var han i närheten av ett Jerringpris? Nej, och Kristoffersson går samma öde till mötes.

Sandra Näslund, VM-guld skicross, noll procent.

– Längdskidåkning är djupt rotat i den svenska folksjälen, alpint snudd på likaså. Skicross? Not so much.

Victor Öhling Norberg, VM-guld skicross, noll procent.

– Läs ovan. Det spelar ingen roll hur vassa prestationer Victor och Sandra har gjort.

Stefan Olsson, seger i Wimbledons paratennis, noll procent.

– Om Robin Söderling hade vunnit Wimbledon under sin tid hade han varit högaktuell. Helt annorlunda nu, tyvärr för Stefans del.

Max Salminen, VM-guld i finnjolle, noll procent.

– Salminen har vind i seglen. Men om han får Jerringpriset, så seglar jag till Australien och tillbaka.

Sofia Olofsson, EM-guld och första svensk att vinna guld i World Games, thaiboxning, noll procent.

– Coolt att vinna i World Games. Men thaiboxning är kallare än en bättre sibirisk vinter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!