Kommunalrådet bemöter kritiken kring bandyhallen

Samverkan gick från ett tydligt ja till bandyhall till att stoppa projektet helt. Vi satte oss med kommunalrådet Mark Henriksson (M) för att reda ut hur de kom fram till det beslutet.

Mark Henriksson (M) menar att det ekonomiska läget innebär att det inte är möjligt att bygga en bandyhall.

Mark Henriksson (M) menar att det ekonomiska läget innebär att det inte är möjligt att bygga en bandyhall.

Foto: Thomas Augustsson

Sport2023-08-27 16:00

Turerna kring bandyhallen har varit många. Den senaste kom när Samverkanspartierna (M+SD+KD+L) nyligen meddelade att projektet stoppas.

Vägde ni in vad det skulle innebära för föreningarna?

– Absolut. Det har varit en jättelång process och vi har diskuterat utifrån det perspektivet också. Men i och med att vi är inne i en ekonomiskt utmanade tid så är frågan vi har ställt oss, är det föreningarnas behov för att spela i elitserien eller är det ekonomi, samhällsutveckling och den övriga kommunen vi behöver ta hänsyn till? Då landade vi i att vi gör den här avvägningen, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Att beslutet gett reaktioner är förståeligt menar han och berättar att det kommit in både positiva och negativa sådana. Det han kan tycka är trist är att få höra att kommunen inte gör några som helst satsningar på idrotten. Det stämmer inte hävdar han bestämt. Bara de senaste åren har de gjort satsningar för att ge innebandyn och boxning nya lokaler.

Men ni säger nej till bandyn. Hur görs den avvägningen?

– Det handlar i mångt och mycket om ekonomi. Satsningen på boxningen är 250 000 kronor till 2029 och sedan max 160 000 till 2033. Solfjäderstaden är i förhållande också en mycket mindre investering. Här är onekligen en otroligt stor investering vi behöver göra. Det som också hänt under den här tiden är att Vätternskolan dykt upp som behöver åtgärdas omedelbart, säger Henriksson och fortsätter:

– Och vi har många fler projekt som vi inte var medvetna om när vi gick in i förstudieprocessen. Vi visste att det fanns utmaningar men inte att det var så akut.

IFK Motala har önskat en enkel hall. Varför har ni tittat på så mycket mer avancerade lösningar?

– Vår tanke med projektet vid riksvägen har hela tiden varit att skapa ett sammanhållet centrum för rekreation, besöksnäring tillsammans med Lalandia, tillsammans med satsningar på Solfjäderstaden, Luxora center. Vi ville skapa en helhet och då behöver man ha en produkt som gör att folk är beredda att gå in och betala och turister vill komma dit.

IFK Motala bandy hävdar att de lämnat in förslag om att bygga en hall i egen regi som kommunen skulle hyra in sig i. Något sådant förslag säger sig Henriksson aldrig sett utan att det i så fall var före hans tid.

– Givetvis tittar vi på en sådan lösning om de presenterar en sådan. Men blir hyres- och driftskostnaderna lika stora som om vi byggt den själva är ju inte finessen så stor. 

Vad händer med riksväg 50-området nu?

– Det vet vi inte riktigt. Vi behöver reda ut hur vi vill gå fram och det är därför vi behöver lite tid på oss och att vi inte går fram med projektstart nu.

Det som gäller nu är att bandyn och hockeyn får vara kvar på befintlig plats och att kommunen ska renovera anläggningarna för att hålla ett antal år till. 

Vad kostar det att hålla anläggningen i gång i tio år till?

–I nuläget vet jag faktiskt inte det. Det är en del av det löpande reinvesteringsunderhållet och jag tänker att det beror på ambitionsnivån. I vilket perspektiv, vill man ha en anläggning som håller i två, fem eller tio år? Där är vi inte framme, så de siffrorna har vi inte.

En allmän uppfattning är att ni tänker i en tioårsplan. Det stämmer alltså inte?

– Det vi angav i vårt pressmeddelande var ett tioårsperspektiv. Det är den tid vi ser att det tar att förverkliga Kanalstaden. Planprogrammet där är under beredning nu och ska vara klart nästa år. Sen så behöver man ta fram detaljplaner och sätta igång byggprojekt, så tio år är nog rimligt. 

Att bygga bostäder längs Kanalstråket och uppföra Kanalstaden är ett projekt som Henriksson ser som viktigt för Motalas stadsutveckling. Förutom ytan där isstadion nu är belägen ingår även Mefabs 26 000 kvadratmeter stora område på andra sidan Idrottsparken som kommunen köpte 2021.

Skulle Kanalstaden kunna uppföras bara på det området?

– Vi tror inte att helhetslösningen blir så attraktiv då. Vi behöver räkna in helheten. Det är därför vi har utvidgat planprogrammet till att gälla hela stråket mellan Borenshults slussar och ner till centrum.

Ola Serneke sa i en intervju med MVT i våras att Kanalstaden skulle kunna lyfta Motala. Det har spekulerats i att kommunen utlovat marken till Serneke. Det tillbakavisar Henriksson.

– Däremot ser jag jättegärna att Serneke skulle kunna vara del i att bygga Motala framåt. De har en naturlig koppling hit nu i och med etableringen i GMV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!