C har vänt och striden fortsätter om ishallar

Tre partier kräver avslag av detaljplanen för ishallsbygge vid riksväg 50. Därmed skickar en oenig kommunstyrelse frågan till fullmäktige för slutligt avgörande.

Politiken är långt ifrån enig i frågan om var en bandyhall ska byggas, befintlig plats eller vid riksvägen. Knapp majoritet finns i kommunstyrelsen om att bygga två nya ishallar vid riksväg 50 och frågan går nu vidare till fullmäktige.

Politiken är långt ifrån enig i frågan om var en bandyhall ska byggas, befintlig plats eller vid riksvägen. Knapp majoritet finns i kommunstyrelsen om att bygga två nya ishallar vid riksväg 50 och frågan går nu vidare till fullmäktige.

Foto: Peter Calén

Sport2023-03-07 06:00

Kommunstyrelsen tog beslutet att skicka detaljplanen för idrottscenter vidare till fullmäktige. Men oenigheten är stor och det var bara med en rösts marginal som Samverkan för Motala fick igenom beslutet.

– Vi och miljöpartiet yrkade på avslag. Vi anser att det redan finns en antagen detaljplan för ny ishall, säger Elias Georges (S), andre vice ordförande.

De anser att den befintliga detaljplanen, där isstadion och hockeyarenan redan ligger, innebär en kortare process att komma igång. Samt att risken att den nya detaljplanen överklagas är stor vilket kommer förlänga processen.

– Vi ser också att området vid riksvägen är ett högriskområde för radon vilket kan leda till fördyrade byggkostnader, säger Georges och nämner också att grundvattenfrågan kan fördyra projektet. 

I september var Maria Persdotter (C) tydlig med att de inte vill ta ”några steg tillbaka” utan att beslutet om var idrottscentret ska ligga var fattat.

Nu begär ni avslag för detaljplanen, varför?

– Vi hade det redan i vår budget, som vi lade fram i december på fullmäktige. Vi gör det för att detta kommer dra med sig otroligt höga kostnader för kommunen.

Hon förklarar att de träffat IFK Motala för att gå igenom hur deras behov ser ut.

– Det har själva gjort kalkyler och haft kontakt med entreprenörer. Och ju mer vi hållit på med detta känner vi att det är det vi ska satsa på på befintlig plats. Och det är inte ens hälften av kostnaden mot riksväg 50.

Att C bytt sida anser hon inte.

– Det grundar sig i att vi lade en gemensam mål- och resursplan i dåvarande Alliansen före valet. Sen finns inte Alliansen kvar, i och med valet, och vi kan driva egen politik.

Lyckas ni driva igenom detta i fullmäktige?

– Det tror jag inte. Men vad som är en intressant spaning är ju att SD säger att de inte vill bygga vid riksväg 50. I rimlighetens namn, om de vill använda den ytan till något annat, till ex bostäder, så borde de rösta nej till planen, säger Persdotter.

Men Marcus Lejonqvist, (SD), förste vice ordförande, påpekar att de inte tar beslut om hallen i sig utan om detaljplanen och att den medger det bredare begreppet besöksanläggningar, inte bara ishallar. 

– Så skulle det bli att man bygger något annat, om det inte skulle bli några ishallar, så finns möjligheten. Nu är det planerat ishallar och det är det vi har med Samverkan att gå vidare med, säger han.

Men blir det inga ishallar så kan man bygga något annat?

– Ja, precis.

Och ni tycker fortfarande att hallar ska byggas på befintlig plats?

– Ja, vi har fortfarande det ställningstagandet. Men vi jobbar ju med Samverkan och har inte ändrat linje där.

Vänsterpartiet har ingen ledamot i kommunstyrelsen men på frågan var de står när det gäller detaljplan och ishallar, säger Peter Karlberg (V):

– I detta fall går ärendet till fullmäktige för avgörande. Vi har deklarerat tidigare för att vi står för det nya området, och det har egentligen alla åtta partierna gjort. Vi behöver diskutera den här frågan ytterligare och ge ett definitivt besked efter det. Till dess kommer vi att stå för det som vi sagt hittills.

S, MP och C reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut. Men frågan är ännu inte avgjord.

– Jag tänker att den stora debatten kommer i kommunfullmäktige, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Maria Persdotter, Centerpartiets gruppledare, berättar att partiet vänt i fråan om ishallar och yrkar nu på avslag för detaljplanen vid riksväg 50.
Maria Persdotter, Centerpartiets gruppledare, berättar att partiet vänt i fråan om ishallar och yrkar nu på avslag för detaljplanen vid riksväg 50.
Turer kring ishallar

I oktober 2020 beslutar kommunen att påbörja arbetet med en detaljplan för bandyhall vid riksväg 50. Ett år senare tas beslutet att bygga bandyhall och ishall, för bland annat hockey, samtidigt och klart under 2023.

I juni 2022 vänder S och MP och kräver att hallbygget sker på befintlig mark. Strax efter kommer SD med samma besked.

Efter valet vänder även C och vill ha hallar på befintlig plats. Samtidigt samverkar SD med M och KD i Samverkan för Motala där man är för byggnation vid riksväg 50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!