Ishallarna saknades i budgeten – ska nu låna

Ishallar för nära 300 miljoner fanns inte med i budgeten. Nu ska stora belopp lånas och läggas in bland andra investeringsprojekt som förskolor och skolor.

Det ska bli ishallar, men några pengar fanns inte avsatta i budgeten. Nu ska Motala kommun låna pengar till projektet.

Det ska bli ishallar, men några pengar fanns inte avsatta i budgeten. Nu ska Motala kommun låna pengar till projektet.

Foto: Privat

Sport2021-10-28 18:02

Som vi berättade igår valde en enig kommunstyrelse att godkänna förstudien om ishallarna. Förutom att då befästa exempelvis material och mått ingår också ett beslut om att kommunen själv ska stå för bygget och äga hallarna. Alternativet hade varit att någon annan bygger och kommunen blir hyresgäst.

– Det hade blivit dyrare. En teoretisk kalkyl talar om att det handlar om 80 miljoner kronor dyrare, säger oppositionsråd Elias Georges (S) och förklarar att eget ägande också förenklar den ekonomiska redovisningen.

Nu landar prislappen på 295 miljoner kronor. Också det är en beräknad summa, vad det blir i slutänden avgörs vid upphandlingen.

– Men man har tagit i med marginal så vi hoppas att det ska bli en billigare lösning, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

I Alliansens budget, som klubbades tidigare i höstas, fanns det dock inte med några miljoner alls till ishallar.

– Vi såg tidigare inhyrning som ett alternativ, men nu ser vi att eget ägande är det ekonomiskt mest fördelaktiga, säger Mark Henriksson.

Därför vill man nu att fullmäktige i november ska godkänna att pengar lånas upp under 2022 för att finansiera hallarna. En del av bygget kommer dock belasta budgeten för 2023. Om man måste låna även då eller om det kan bli prioriteringar återstår att se enligt politikerna.

– Det blir tydligt att vi behöver ha en politisk diskussion om prioriteringar eller om det går att hitta alternativa intäkter, säger Mark Henriksson.

Finns det en risk att nya förskolor eller äldreboenden försenas för att ni prioriterar att få in hallbygget i budgetarna?

– Det är absolut inte vår avsikt. Vi ska satsa på att skapa en god välfärd. Men det är också så att det här kan ge intäkter, det kan få fler att flytta hit och det kan utveckla kommunen, säger Mark Henriksson.

Nya intäkter hoppas man ska komma när isidrotterna flyttar. Då skulle man kunna sälja marken där de finns i dag till bostadsföretag och därmed skapa nya området Kanalstaden.

– Det här innebär ett långsiktigt tänk. Kanalstaden kan ge flera uppsidor, säger Mark Henriksson.

Från S och MP är man glada att det nu blir en bandyhall som de gick till val på. De har i flera år avsatt 100 miljoner kronor i sitt budgetförslag för ett hallbygge.

– Det kommer att kosta, men det tar vi nu ett gemensamt ansvar för, säger Elias Georges.

Karta: Kanalstaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!