Videon är inte längre tillgänglig
Debatten om Team Sportia-hallens golv har pågått en längre tid. Hallen byggdes 2008 i syfte att vara en multihall för många idrotter och med den tanken lades också golvet.
– Det var en kompromiss av behoven, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).
Men ganska snart uppkom kritik om att golvet på bollytan var för hårt. Innebandyn konstaterade att det inte gick att bedriva bra verksamhet där och Motala HK valde senare att flytta därifrån.
LÄS MER: Friidrottare riktar hård kritik
Golvet kom med i kommunens tiopunktsprogram för idrottsanläggningar 2012 och redan 2013 fanns en miljon till att byta ut golvet mot ett parkettgolv. Men det visade sig sedan att den lösningen inte skulle bli bra och ännu har inget nytt golv kommit på plats.
Flera problem
I en tjänsteskrivelse som bildningsnämnden nu skickar till kommunstyrelsen räknas flera problem med projektet upp. Bland annat att:
>Ett byte av bollytan påverkar löparbanorna i ytterkant på ytan.
>Höjdskillnaden som uppstår om man bygger upp golvet fungerar inte att ha, eftersom 60-metersbanorna går rakt över bollytan.
>All yta måste vara spikskosäkert eftersom friidrotten har all sin inomhusträning i hallen.
>Löparbanorna har problem med svikten och önskemål finns att se över det också om nytt golv läggs.
En senare idé var att gräva ur bollytan i mitten och bygga upp ett nytt underlag från start, ett projekt som skulle hamna på en kostnad på 3,4 miljoner kronor.
Men även här finns det hinder.
– Det har inte gjorts tidigare och de tillfrågade entreprenörerna kan inte garantera slutresultatet. Då är det ju rätt vanskligt att gå in med de miljonerna, konstaterar bildningsnämndens andre vice ordförande Tony Johansson (M).
LÄS MER: "Det gäller att gnälla högst"
Fler förslag
Bildningsnämnden har också menat att ett byte av golvet borde ligga på fastighetssidan i stället och de har nu lämnat över ärendet till kommunstyrelsen igen.
– Då skickade vi med den miljonen som vi hade fått plus ytterligare 750 000 kronor för att visa att det här är ett stort behov, förklarar Nicklas Rudberg.
I skrivelsen till kommunstyrelsen föreslås att ytterligare någon byggkonsult eller golvspecialist konsulteras för att få fler förslag på hur det går att förbättra golvytan. Hur mycket det skulle kosta att göra om hela ytan inklusive löparbanorna finns ingen uträknad kostnad på.
– Nu kom friidrotten in i sista sekund också och det behövs ett generalgrepp om frågan igen, säger Nicklas Rudberg.