Bandy: Motalabon Jussi Aaltonen, som tog VM-silver med Finland, hade tre alternativ nästa säsong. Det kunde bli division 1-spel med IFK Motala, men också elitseriespel med Åby/Tjureda eller Vetlanda BK.
Aaltonen väljer VBK och flyttar nu med hela familjen till Vetlanda. Nästan elva säsonger blev det i IFK sedan han kom från Tjust 2014.
– Det ska bli roligt att prova något nytt, men samtidigt var det svårt att fatta det här beslutet att lämna IFK och Motala, säger Jussi.
Bästa minnet?
– Året när vi gick upp till elitserien. Annars kommer man ihåg alla personer i föreningen och i staden som man kommer att sakna enormt, säger Jussi Aaltonen.
***
Mer bandy: Samtidigt som IFK Motala försöker hålla hallfrågan levande i Motala, med förra veckans möte med de styrande politikerna i Samverkan för Motala, så har politikerna i Falun kommit med besked i sin bandyhallfråga. Det byggs inte tak över Lugnet, utan bara en betongplatta för spel och åkning på utomhus.
***
Fotboll: IFK Motalas sportansvarige Kalle Eriksson gästade förra veckans podd. 46-åringen bor i villa i Motala med sambo och två barn och jobbar som idrottslärare på Platen. Resor, skidåkning och båtliv i Stråken och Vättern finns som intressen, och han har också blivit innebandytränare. Som drömresemål har han Franska polynesien i Söderhavet.
Fyra år i BK Zeros gjorde han, men annars IFK trogen. I det 78-gäng som var stommen i rosa laget.
Men Eriksson erkänner att de rosa gick lite till överdrift när de införde brun armbindel på den som var sämst i matchen före. "Jag tyckte inte att det stämde", säger Kalle.
Sportansvarige säger stolt att IFK fortfarande ibland har aktiviteter på sin grusplan. Både seniorer och ungdomar. Det jobbas med att utveckla Askling bil arena där byggnaderna fått en upprustning och A-planen ska det jobbas med.
***
Fotboll: Vätternrundans nummer 1, Peter Liljedahl, vet var flest kända spelare har lirat boll i Motala. Det är inte Idrottsparken, utan den lilla trädgårdsplätten på Granvägen i Varamon. Här bodde Sten-Otto Liljedahl, fotbollsläkaren, på 1960-talet och 1970-talet, och här växte Peter upp. "Här må du tro att många kändisar lirat och suttit, när de kommit för att få sina skador ombesedda och kommit för att få råd hur de ska göra", berättar Peter när vi är på plats för att höra historien om hur Vätternrundan startade.
***
Fotboll: Motala AIF:s tidigare ordförande Stellan Axelson berättar en anekdot om hur stor en av Motalaidrottens största, Gösta Löfgren, var. 2003 när Löfgren fyllde 80 år så bjöd Maif honom på landskamp. Axelson körde själv sin Chrysler till Stockholm för att se matchen ihop med Gösta. Det var i juni och Sverige vann med 3-0 mot Polen på Råsunda.
Det var utanför arenan som en vakt i 40-årsåldern stoppade Axelson och sade att han fick parkera någon annanstans. Då vevades rutan ned på den sidan som Löfgren satt. Vakten kände igen den gamle landslagshjälten från Motala och vips var det godkänt att bilen visst kunde stå där utanför förbundets kansli.
– Gösta var stor, större än jag tror många förstår, berättar Axelson som numera sitter i valberedningen för Maif fotboll och även jobbar med Vätternrundan för fotbollsklubben.
***
Slutligen handboll: Alla har vi varit små. Frida Axell är född 1994 och Sofia Holmström född 1995. Nyligen var de bästa målskyttar i Vadstena HF:s lyckade division 2-kval. Här ses en bild från duons uppväxt i den rödvita klubben. Båda fortsätter att spela även nästa säsong.
***
Allra sist fotboll: Det är alltid någon som gör anspråk på att vara bäst, men det är också någon som ståtar med att här har vi roligast. Just nu är det Zeros som odlar bilden av fin gemenskap där det både dricks öl och liras boll, med lite glimt i ögat.
I Bonusredaktörens bok, under de senaste 30-40 åren som lokal fotbollsjournalist, var det Medevi IF som hade den så kallat dekadenta stafettpinnen inledningsvis. Sedan tog LSW med Roy Carlsson och Robert Ohlson över, följda av Rosa laget med sina bruna armbindlar. Möjligen har Österstad och Kristberg varit där och huggit på titeln också. Och kanske Boren under åren före Roland Gustavsson när det fanns ölautomat i klubbhuset. Nu aspirerar Zeros på att vara laget som har och är roligast. Nya Blå lämmeltåget hade också denna approach, men då var Bonusredaktören på Gotland.
Vad säger ni, är det en titel att eftersträva? Att ta fotbollen med en klackspark? Klart att det behövs. Det behövs allvar, men också lekfullhet. Vilket lag som haft roligast i år 2025 kan vi återkomma till i höst.