Kommunens utredare har jämfört deltagarantal på ungdomssidan i kommunens idrotter, mellan 2014 och 2018. Där finns det både "vinnare" och "förlorare".
Alla siffror finns att se på kommunens hemsida, motala.se. Där släpptes behovsanalysen under torsdagen.
Undersökningen visar att fotbollen har minskat rejält, men samtidigt är fotbollen överlägsen etta. Fotbollen är nästan tre gånger så stor som tvåan innebandy som varit oförändrad i storlek under fem år.
2019 var totalt 4 585 barn och unga i åldern 7-20 år aktiva i en idrottsförening, 2 895 pojkar och 1 690 flickor.
Så här fördelades antalet deltagartillfällen per idrott under 2018, de tio största: 1. Fotboll 69 391, 2. innebandy 26 732, 3. gymnastik 15 505, 4. ridsport 13 367, 5. bordtennis 9 825, 6. simning 9 436, 7. bandy 8 715, 8. ishockey 7 819, 9. friidrott 4 583, 10. Korpen 4 445.
– Vi behöver prioritera de idrotter och verksamheter som har många kvinnliga utövare, som fotboll, innebandy, ridning och gymnastik, säger bildningschef Per-Arne Sterner till kommunens hemsida.
– Varje investering måste vägas på guldvåg för våra medborgares bästa. En samsyn bland oss politiker är central för att lyckas bygga kommunen långsiktigt, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).
En "vinnare" i utvecklingen är bordtennis där klubben passerat både simningen och bandyn på ungdomssidan.
– Kul att vi ökar. Vi har satsat hårt på marknadsföring och vi har heltidsanställt två tränare som jobbat med ungdomarna. Vi har också satsat i de mindre orterna och nått ut där, säger Västers BTK:s ordförande Daniel Ellermann.
I övrigt kan konstateras en klar ökning för gymnastik och från lägre nivåer är det ökning för boxning, bowling och segling.
Stora minskningar finns för ishockey, friidrott, handboll och Korpen. Lägre minskningar även för basket, orientering och triathlon.
Vad är kommentaren till behovsanalysen?
– Jag har inte lusläst den. Men det står ju klart att vi är i stort behov av hallar i Motala. Alla har uppfattningen att vi är trångbodda. Läget är lika akut för inneklubbarna som för bandyn. Inom bordtennis har vi spelare på kö och det hämmar utvecklingen att inte kunna ta emot alla. När vi måste bära bord mellan hallar sliter det också på både material och personal. Bandyn står i fokus och det skulle vara bra med bandyhall, men det är inte bara bandyn som är i behov, säger Daniel Ellermann.