Bonus: Vadstena triathlon märker ett stort intresse

2022 kommer att bli återkomsternas år. Inte minst för lokala idrottsevenemang som ser möjligheter igen efter pandemin. Vadstena triathlon laddar för tredje året.

Skvallerspalten vecka 10. Här ses bilder från simning, löpning och cykling från Vadstena triathlons fantastiska arrangemang 2019. Efter tre år blir det nu comeback i slutet av augusti i år. Bonus tar också upp lite extra om Piraternas speedway, lite om bandypubliken, och lite om Maifs tuffa avslutning i trean. På bilden Daniel Davidsson, Pontus Ronell och Robin Jonsson.

Skvallerspalten vecka 10. Här ses bilder från simning, löpning och cykling från Vadstena triathlons fantastiska arrangemang 2019. Efter tre år blir det nu comeback i slutet av augusti i år. Bonus tar också upp lite extra om Piraternas speedway, lite om bandypubliken, och lite om Maifs tuffa avslutning i trean. På bilden Daniel Davidsson, Pontus Ronell och Robin Jonsson.

Foto: Jens Bollius

Sport2022-03-07 10:30

– Vi har 110 anmälda motionärer i dag, vilket är bra och fler än tidigare år vid samma tillfälle. Vi märker ett stort intresse av att eventet nu förhoppningsvis får ske, säger Vadstena triathlons arrangör Martin Bengtsson.

Vadstena triathlon hade 587 anmälda 2018 och 581 anmälda 2019. Efter två år av inställt hoppas nu det vackra loppet mellan Vättern och slottet lite försiktigt på 600 anmälda 2022.

– Utmaningen vi har 2022 är att på grund av pandemin så har det varit tufft för många företag i vår sponsorfamilj. Det har resulterat i att flertalet behöver pausa sitt deltagande i år. Vi är i stort behov av att få in sponsorer för att kunna leverera årets folkfest som planerat och där lägger vi mycket fokus de närmaste veckorna, berättar Martin Bengtsson.

27 augusti är datumet för det vackra triathlonarrangemanget i Vadstena i år. 

***

Skidor: Långlöparen Thomas Wiik i Motala AIF, som gästat Sportsnack tidigare, har gjort sitt första Vasalopp. I öppet spår i Dalarna tog han sig de nio milen från Sälen till Mora på tiden 7.04. "Tufft, men roligt", skrev Thomas på Facebook.

***

Ishockey: Pandemin skapar märkliga spelscheman på många håll i idrotten. Motala AIF har haft spelarbrist och bara ställt upp med ett par femmor flera matcher i fortsättningstrean där laget deltar utan playoff-chans. Men när matcher ska spelas igen så blir det tufft spelschema. Sista veckan för Maif: 6/3 Tidaholm hemma, 9/3 Taif Löfstad borta, 12/3 Skara hemma, 13/3 Skara borta. Även om Maif avsagt sig sin egen kvalmöjlighet när klubben drog sig ur alltrean så har laget ett finger med i spelet om vilket lag, eventuellt Skara, som går dit.

***

Bandy: Det pratas en del om bristen på hemmapublik hos IFK Motala. Att folket har svikit. Bara dryga 600 i snitt i elitserien och bara 600 respektive knappa 900 i de två slutspelsmatcherna mot Vänersborg och Villa-Lidköping. Det har varit en besvikelse. Pandemin är en orsak, men det finns fler orsaker. Vissa pratar om att IFK inte tillräckligt tar till sig sin hemmaborg, och varför ska publiken då göra det?, och andra pratar om mossiga matcharrangemang av IFK. Det kan bli mycket häftigare lagentré och bättre synkat med jinglar, speaker och intervjuer. Där finns det saker att förbättra. Dock hävdar klubbchefen Pär Beckne när matcharrangemangen kommer på tal att det inte går att göra så mycket med den befintliga ljudanläggningen. "Den är för dålig, vi får ju in sporthallens ljud ibland", säger Pär Beckne.

Dock så poängterar Beckne att det pågår ett publikarbete i hela bandysporten, i syftet att bandyn ska bli mer attraktiv att gå och titta på.

För tips på hur IFK kan bli mer attraktivt för publiken så går det bra att mejla skvallerspalten och tycka till.

***

Speedway: Apropå bandy så är en arena man passerar när man åker från Motala till Lidköping Örnarnas speedwaystadion utanför Mariestad. Där kan med glädje meddelas att Örnarna har ett lag i allsvenskan i år igen. Motalaförare som Daniel Davidsson och Börje Ring har tidigare kört där.

När det gäller speedwayens försäsong börjar Piraternas förare med träningsmatcher i Polen i slutet av mars. I april någon gång, beroende på väder, hoppas Piraterna kunna inbjuda till träning på Dunteberget.

Svensk speedway består i år av nio elitserielag och sex allsvenska lag. Ingen sportslig upp- och nedflyttning. Piraterna har kommit sist i elitserien två år i rad. Men ändå fått vara kvar i högsta serien. Smederna kom dock inte ens till start 2020 så allra sämst var inte Motalalaget då. Men Piraterna vill inte bli jumbo tredje året i rad.

– Vi ska uppåt, hoppas Daniel Davidsson som gör sitt tredje år som lagledare.

***

Fotboll: Motala AIF:s nye back Anton Pellettieri Hennig ringde redaktören sent en lördagskväll och bad om mer uppmärksamhet i tidningen. Det var ett uppdrag han fått efter att ha förlorat en lek på Maiflagets inkilning. Vi kunde snabbt tillgodose detta "önskemål" när Pellettieri Hennig några dagar senare bröt tån på träning. Det blev en rubrik, om än kanske inte positiv. Men Pellettieri Hennig hoppas, ungefär som är hårdbarkad speedwayåkare, vara tillbaka till premiären om fyra veckor.

***

Slutligen bandy: Skadedrabbade Anton Spångberg ger inte upp sin bandykarriär. Säger inte direkt nej åtminstone till en fortsättning i IFK Motala där han är välkommen att fortsätta träna. "Vi får se hur det blir", säger lillebror Spångberg.

Topplistan vecka 10

Hett

1. Idrott och hjälp

Snyggt att se olika delar av idrotten göra insamlingar till offren i Ukraina. 

2. Piraterna speedway

Tio förare i truppen. Premiär i maj.

3. Fotbollen närmar sig

Maif och Boren i ettan. Premiär i april.

4. Futsalkval med MFK

Häftigt om vi får ett division 1-lag till.

5. Solfjäderstaden

Kvar i ettan. Nya tag nästa säsong.

Snett

1. Idrott och krig

Idrotten i Sverige och väst enig. Land som anfallskrigar går inte att möta i idrott. Det enda rätta att bojkotta Ryssland och Belarus.

Karta: Vadstena Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!