Allmänt: Lotta Haraldsson gästade MVT:s podd förra veckan och pratade bland annat om en sport man inte hört talas om, reflexlöpning. Det finns en reflexbana uppsatt av Maifs orienteringslag i Fålehagen-skogen i södra Motala. Efter mörkrets inbrott springer man då med pannlampa i skogen och orienterar sig med hjälp av reflexerna. En sorts nattorientering utan kontroller.
Haraldsson, 49 år, var hos podden för att prata om sin Vasaloppstrippel, i år gjorde hon Sälen-Mora på skidor, cykel och i löpning. Det är något hon siktat på att få göra i fem år, uppvuxen på skidor i Gävletrakten.
Hon bor i hus i Motala, med man och två döttrar, och jobbar som fysioterapeut. Fritidsintressena är familjen, träning och att snickra hemma.
Hemligheten med att klara en grej som Vasaloppstrippeln är det mentala, att stå ut med smärta och långtråkighet. "Man hinner tänka mycket under såna här lopp", säger Lotta.
Förutom Fålehagen nämner Lotta Haraldsson en rad bra träningsplatser i Motala: Mountainbike i Ödeby och så Omberg runt och löpning på spångarna i Västanvik.
Skidåkare som drömmer om Vasaloppet råder hon till att gå en teknikkurs. Om man vill ha större chans att klara loppet ska man välja öppet spår, men du får inte samma känsla i starten som i det stora loppet den där söndagsmorgonen i Berga by i Sälen.
***
Fotboll: Borenikonen Marcus Egnell, som basade för Motalaklubbens damlag i elva år, kom hem till Motala i IFK Norrköping-tröja när Maif och IFK arrangerade årets andra öppna ungdomsträning.
Egnell konstaterade att den nya konstgräsplanen på Motala IP var bättre än den gamla.
– En enorm skillnad. Det har regnat ganska mycket, men planen har tagit emot regnet. Det här blir jättebra för Motalafotbollen, säger Marcus Egnell som dagen efter träningen tackat ja till en division 5-match med BK Zeros, Vikingstad borta en dag då många Zerosspelare var upptagna av att gå på bröllop.
Matchen blev dock uppskjuten till måndag och då kunde inte Egnell delta. Vikingstad vann med 4-2.
***
Mer fotboll: Maifalliansens ordförande Johan Andersson var med och klippte band på Idrottsparken. Han är en rutinerad invigare i Motalaidrotten. När Motalas ishall invigdes 1996 med match mellan Maif och Gamla Tre Kronor skrinnade Andersson, då socialdemokratiskt kommunalråd i Motala, ut iförd mask. Efter några stappliga skär avslöjades att det var Andersson i full hockeyutrustning. Det var bejublat från en storhövdad publik.
***
Löpning: Flera av Motala AIF:s löpare gjorde fina insatser vid Norrköpings stadslopp. I huvudklassen över 10 kilometer sprang Oskar Åhrén in på en sjunde plats på tiden 33,36, samma placering för Fanny Gustafson med tiden 40,01. På femkilometersloppet blev det en andraplats för Johanna Eriksson med tiden 17,43.
***
Cykling: Se video på webben med Jan Gedahl från Motala. Snart får han sitt namn vid Vätternpromenaden för att ha gjort Vätternrundan 50 gånger. Den 50:e gjordes i värmen i somras. Räknas funktionärsrundor också så är antalet turer runt sjön 66. Bonus träffade Gedahl inför Maifs match mot Täby (1-3) som ett uppsnack. Då berättade han vad det är som är så roligt med att cykla långt. "Att det skulle bli 50 är inget jag planerat, det har bara blivit så", log Janne.
***
Fotboll: Motalakillen i Elfsborg, Ahmed Qasem, är i storform. Första allsvenska målet i år mot IFK Norrköping och sedan uttagen än en gång i U21-landslaget.
***
Mer fotboll: Motalakillen i Landskrona, Adam Egnell, avgjorde Skånederbyt mot Helsingborg med straff på stopptid, 2-1. Egnell har haft en tuff vår mentalt, ett tag platsade han inte ens i truppen, men säger i olika Skånemedia att det nu känns bättre igen.
***
Speedway: Jodå, guldhjälten Greg Hancock var på plats och stöttade Rospiggarna även i den andra kvartsfinalen mot Piraterna. Men han log och sade att det bara var Luke Becker han coachade. Samtidigt mindes Hancock guldfesterna för tio år sedan, med 3 000 personer på torget. "Det var så kallt, kommer jag ihåg", log Hancock som inte skulle coacha Becker på plats i Rospiggarnas första semifinal i Västervik.
***
Mer speedway: Gittan Staaf, känd från trolleri, såg Piraternas kvartsfinal ihop med förre Piratföraren Åke Axelsson. Två trogna supportrar. Staaf kunde dock inte trolla Motalalaget vidare i slutspelet.
***
Ännu mer speedway: 2231 personer i kvartsfinalen var årets näst bästa siffra på Dunteberget. Piraterna hade hoppats på 2500. Sammantaget efter sju hemmamatcher blev det en snittökning på ungefär 300-400 personer. Ett steg i taget uppåt, både sportsligt och publikt med andra ord. Det var i år första gången sedan 2016 som Piraterna gick till slutspel av egen kraft.
***
Slutligen: Under ett publikvimmel på Autoexperten arena slås man av att Piraterna inte bara är ett Motalalag, utan även ett östgötalag. En flytt till Linköping kanske skulle vara möjligt intressemässigt därför.
Under kvartsfinalen mot Rospiggarna träffade vi Piratfans från Mjölby och Mantorp, och även från Kisa i form av Johanna Lindsmyr och Ulrika Ekström. Speedwayfolk kan åka långt till match. "Man är ju uppvuxen med motorsport", sade Lindsmyr på Duntebergets långsidesläktare.