Padel: Motalakillen Filip Björne jobbar på som världsreporter i padel, ett hett drömjobb. Med bas i Madrid får han också resa mycket. Roligast hittills säger han är resan till Buenos Aires i Argentina för en deltävling av WPT, World padel tour. "Padeln är galen där, som en nationalsport lik fotboll. Så helt underbar inramning", säger Björne som själv varit intervjuad i både argentinska största sportsajten Olé och spansk radio, AS, under året.
Filip Björne säger att det händer massor internationellt i padeln nu och han utvecklar det så här:
– Kort sagt så är det en konflikt mellan World padel tour, som varit den ledande touren sen 2013, mot herrspelarnas association (PPA) och det internationella padelförbundet som med uppbackning av PSG:s ägare Nasser Al Khelaifi startar en ny världstour vars första turnering är i slutet av mars med betydligt större prissummor och tv-avtal. Denna tour är alltså supportad av herreliten och kommer med största sannolikhet bli den ledande världstouren efter att spelarnas kontrakt med World padel tour går ut efter säsongen 2023. Detta har lett till en himla massa konflikter där WPT hotar spelarna som spelar på den nya touren med höga böter, eftersom de har kontrakt med WPT, och frågan är uppe i EU-kommissionen nu. Damerna och den nya touren har inte kommit överens om ett avtal ännu och kommer därmed inte spela den första deltävlingen. Summerat kommer det bli en spännande framtid för padel där sporten kommer bli mer och mer global och mindre exklusiv till Spanien och Argentina där intresset varit som störst länge och där nästan uteslutet dagens toppspelare kommer ifrån. Alla aktörer är eniga om att få sporten att bli en OS-sport 2028. Alla kan följa intrigerna, konflikterna och de senaste nyheterna på Padelalto.com, berättar Motalakillen.
***
Skidor: I veckan kunde ni läsa om det långt gångna konstsnöprojektet på Motala golfklubb. Ett samarbete mellan golfklubben och Maifs skidklubb. Det är många detaljer som klubbarna tänkt på, bland annat vill man ha en utlåningsgarderob av utrustning, ungefär som finns i Godegård kring naturspåren där. Det som Maif också tror mycket på är en satsning på skidskytte, vilket kan locka fler ungdomar.
– Man är ju intresserad av olika saker och här finns en väg in till, det blir inte bara skidåkning, säger Maifs ledare Rolf Hammarlund.
Skidåkning ses som nyttig träning och bra friskvård, precis som golf är känd för att vara. Många synergier finns mellan sporterna.
***
Innebandy: Solfjäderstaden uppmärksammade årets juniorer i klubben i samband med derbyt mot Berg. De prisade blev Casper Sandqvist och Rebecca Andersson.
***
Mer innebandy: Kristofer Vestergaard har som tränare tagit både Solfjäderstaden och Berg till ettan. I derbyt nyligen var han på plats, tippade 9-7 till Fjädern. Fick delvis rätt då Fjädern vann. Vad han gör nu? Jo, tränare nu också, men för Borensbergs IBC:s femåringar. Lite lugnare så.
***
Allmänt: Vadstenaundret hände 2016, sex år senare utvecklas "Ljungsbroundret" vidare. Ljungsbro herr jobbar för publikmatch mot Linköping city, Ljungsbro dam har nått RFL, Berg herr har gjort det bra i ettan, och Berg dam kvalar till allsvenskan. Motalafolk är med lite här och var i Ljungsbros framgångar.
***
Fotboll: Fyra alerta 90-åringar finns i år lokalt: IFK Motala, Boren, Kristberg och Zeros. Hur fira? Kanske en jubileumspokal? Zeros ordförande Magnus Hultin lät i alla fall sugen på Conny Axelssons idé i Kristberg. En pokal skulle vara häftigt.
***
Slutligen: Piraternas SM-guldlegendar Greg Hancock har på sajten speedwayfans.se gett en stor intervju om karriären och om nya livet nu. Finns på webben. Om sportens framtid i Sverige säger ikonen:
"Polen har blivit ett väldigt stort och mäktigt land i speedwayvärlden. De erbjuder bra kontrakt med mycket pengar, de vill inte att deras förare ska köra i så många andra länder och riskera att bli skadade. Det gör att många förare försvinner från sina ligor i hemlandet. Jag tror att Sverige behöver ta tillbaka sina gamla storförare som kan hjälpa till att få fram nya svenska förare. De behöver bygga upp sina ligor med svenska förare, framför allt i allsvenskan. Låter man förarna utvecklas kommer det se bättre ut inom fem år. Det tar tid men det skulle vara viktigt att få tillbaka Tony Rickardsson och Peter Karlsson för att hjälpa förarna att drömma stort, säger Hancock.