Futsal: Motala FK:s damlag gör i vinter sin andra säsong i ettan, precis som herrlaget. Premiär är hemma mot Hjulsbro 10 november och övriga motståndare är KFUM Linköping och Norrköpingslagen Waria och Eneby. Det blir åtta matcher. Ljungsbro spelar i vinter i RFL, högsta serien. Det här är andraligan.
Mjölby AI:s Esmeralda Widlöf och Agnes Axén, båda Skänningetjejer, vann i höst fotbollsfyran. Nu svidar de om till futsal i MFK.
Widlöf säger så här inför futsalsäsongen: "Vi föll på målsnöret förra året och nu är det dags för revansch. Vi har en bred trupp. Det blir spännande, men man måste vara ödmjuk", säger liraren som blir kvar i MAI i fotboll.
***
Ishockey: Det blev ett mysigt hockeyderby, Maif mot Wettern. På bilden ovan ses Agnes Bothén, med pappa Jimmy och morbröderna Carlswärd i Wettern.
***
Mer ishockey: Det fanns en jubilar i derbyt. Maifs tränare Patrik Söderlund gjorde sin 150:e division 3-match, och snart har han gjort 300 matcher som tränare. Det är kontinuitet.
***
Fotboll: Mittbacken Tilda Gustafsson i Borens IK ser inte ut att bli kvar i damlaget i trean efter årets degradering. "Inte så sugen på att spela division 3", säger hon. Gustafssons framtid, hon fyllde 20 år nyligen, avgörs av hennes studier. Om hon ska plugga till sjuksköterska och kommer in i Linköping i vår, kan det bli Kenty. Om hon ska plugga till polis och kommer in i Växjö nästa höst, kan det bli något Växjölag.
***
Bandy: IFK Motalas spelare Oskar Hulthammar har haft problem med ett knä, en gammal skada. Men så allvarligt är det inte. Hulthammar vilade förra veckan en del, men ska snart kunna gå för fullt.
***
Ännu mer bandy: IFK Motalas anfallare Jonas Enander ser inte slutet på sitt bandyliv, men när karriären tar slut kan han tänka sig att satsa mer på cyklingen. "Jag vill fortsätta och det vore kul att tävla, att fresta tävlingsdjävulen i några gubbrace", säger Enander.
***
Bandychatt: Förra veckan gästades sportredaktionen av IFK Motalas tränare Simon Hansson och lagkapten Anders Persson. Här är några av frågorna från läsare i chatten:
AP: Vem är den största talangen du har spelat med eller mot?
– Finns givetvis många. Men det går inte att undgå att Erik Pettersson är på en egen nivå på väldigt många sätt.
AP: Kommer vi på läktarplats märka att IFK har en ny kapten i vinter?
– Ska göra mitt bästa för att driva på publiken lite extra i år!
AP: Vilket är ditt favoritlag förutom IFK?
– Hammarby var det laget som jag hejade på i min ungdom, så de måste givetvis nämnas. Annars ligger mitt gamla lag Tellus varmt om hjärtat!
AP: Tror du att detta är IFK:s sista säsong i elitserien?
– Nej, jag både tror och hoppas att IFK har fler säsonger i högsta serien framöver.
SH: Förutom bandy, vilken är din favoritsport och i sådana fall har du något favoritlag?
– Jag försöker att hinna se lite hockey och fotboll när tid finns. I fotbollen håller jag lite extra på Arsenal och i hockeyn hoppas jag att Brynäs tar sig tillbaka till SHL.
AP: Vilken är din favoritplats att spela på förutom Motala?
– Zinkensdamm naturligtvis, vilket var min hemmaplan under åtta år. Annars finns det ganska många hallar jag gillar, exempelvis Helsingehus i Söderhamn och Sparbanken i Lidköping.
SH: Vilka lag möts i SM-finalen?
– Tror att det kan bli som finalen i Svenska cupen igår. Villa mot Västerås.
AP: Vad är det bästa med att spela bandy?
– Gemenskap i laget och att bygga något tillsammans. Se en utveckling både i spelet och för individuella spelare.
SH: När du inte är bandytränare, vad gör du då?
– Jag arbetar som avdelningschef för en grupp fukttekniker/projektledare i Linköping. Om det inte är jobb eller bandy så försöker jag vara ute i naturen så mycket som möjligt.
AP: Varför skjuter ni inte på frislag på offensiv planhalva? Eller så sällan?
– Av erfarenhet så ger det sällan utdelning att skjuta på frislag. Då är olika typer av varianter på frislag ofta bättre. Där finns det dock tydlig utvecklingspotential!
AP: Antar att ni testat många andra sporter, vilka i så fall och vilken var ni bäst på (förutom bandy)?
– Jag har förutom bandy bara spelat fotboll tidigare. Var en skaplig ungdomsspelare, men inte mer än så.
AP: Vad är det i IFK Motalas bandy-utveckling som ger oss förhoppningen att det blir en slutspelsplats när serien avslutas?
– Skulle främst säga att det är att vi har relativt liten spelaromsättning och därför har ett stabilt grundspel redan. Dessutom är de flesta av våra spelare i en ålder när man ska vara som bäst och där utvecklingen kan gå snabbt (runt 25). Lägg till seriens bästa målvakt så finns alla möjligheter till en fin säsong.
AP: Vem i laget är bäst på Gris, som ni spelar innan match. Ryktas om Albin Rohlén.
– Varken jag eller Simon spelar tyvärr gris innan matcher, så den frågan ställs bäst till valfri ungdom (alla under 25). Brukar dock var hetsiga diskussioner när grabbarna kommer in.
AP: Hur pass villig är du och dina lagkamrater att inledningsvis nästa säsong träna på bortaplan typ Katrineholm och sedan spela "hemmamatcher" på bortaplan om det inte finns is på hemmaplan?
– Det är ju något vi gör sporadiskt redan nu. Men det blir ju till lika del en fråga om ekonomi som en fråga om motivation. Är det verkligen hållbart att förlägga en så stor del av verksamheten på annan ort?
SH: Fällde du något småvilt i skogen i helgen?
– Grilla korv och steka kantareller är vad jag har gjort i helgen.
AP: Har ni någon gång spelat på Stångebro i Linköping?
– Har varit där och åkt något gång, vad jag kan minnas har jag aldrig spelat där.
SH: Hur ska IFK få mer publik på matcherna?
– Det handlar om att försöka göra bra arrangemang kring våra matcher som passar både för vuxna och barn. Sen gäller det att vi på planen levererar en rolig och attraktiv bandy som också ska resultera i en vinst.
***
Slutligen: Motala gymnastikförenings ordförande Hilda Strömberg gästade förra veckans Sportsnack. I podden berättade hon om den lite udda kombinationen att vara verkstadschef på jobbet, ledare för ett gäng fordonstekniker, och att leda gymnastik på fritiden. Två olika saker och delar av livet. Hilda gick fordon på gymnasiet och gillar tekniken med och i bilar.
Motorsporten var dock inte intressant när hon växte upp, utan det var gymnastiken som fångade henne. För gemenskapen och för att hon får utlopp för sin energi där. Det är mycket träning som erbjuds.
MGF har 330 aktiva och försöker få in alla de 60 barn som står i kö, men det finns begränsningar i verksamheten. Barn och familjer kommer till klubben utan att den behöver marknadsföra sig.
Hilda Strömbergs dröm är att på plats uppleva ett EM i truppgymnastik. Det är på ordförandens bucket list.