Om Mattias Sjöholm och mer om speedwaystarten

Skvallerspalten landar igen, med mer inför Bauhausligans start på tisdag, och med tugg om bandytränaren Mattias Sjöholms framtid. Plus heta listan.

Skvallerspalten vecka 17. Möt och läs denna vecka om Chatrin Norrgårds, Lydia Vaggelyr, Fanny Gustafson, Mattias Sjöholm, Jonatan Häggström Wedding och speedwayligans sju lagledare. Toppar innelistan gör Piraterna och Anders Holmertz.

Skvallerspalten vecka 17. Möt och läs denna vecka om Chatrin Norrgårds, Lydia Vaggelyr, Fanny Gustafson, Mattias Sjöholm, Jonatan Häggström Wedding och speedwayligans sju lagledare. Toppar innelistan gör Piraterna och Anders Holmertz.

Foto: Jens Bollius/privat/andersa.se

Sport2023-04-24 10:30

Löpning: Oskar Åhrén och Fanny Gustafson är två snabba långlöpare i Motala AIF:s led. I april nu har Åhrén sprungit in på mycket fina tiden 1.13,08 i Berlins halvmara och vid Örebro halvmaraton så segrade Fanny Gustafson i damklassen på 1.28,33.

Ni möter Gustafson i en intervju senare i veckan. Där läser ni om hennes löparpassion och att det är bålen och underbenen som behöver styrketräning för att vara snabb och uthållig.

***

Slättamilen: Arrangemangets general Chatrin Norrgårds flyttade till Vadstena 2011. Hon har varit med i Giffarna i tio år. Norrgårds kommer från Mora från början och har spelat fotboll i femman med Förnäs. Hon har åkt Vasaloppet också, med målgång i hemstaden.

***

Bandy: IFK-legendaren Patrik Spångberg kom sportklädd utanför redaktionen, power-walk på väg hem från jobbet. Han håller sig i trim och det blir bandy även nästa säsong. Men ettan räcker troligen, inga planer på elitserieinhopp för 52-åringen.

Spångbergs känsla är för övrigt att Mattias Sjöholm kommer fortsätta i någon roll i IFK.

***

Innebandy: Motalakillen Jonas Pettersson, som i tränarroll tog Gävle till SSL förra våren, utsågs på bygdens idrottsgala nyligen till årets ledare för den överraskande bedriften.

***

Ishockey: Det blir fint besök för Motala AIF i Iverhallen i höst. Vita Hästens konkursade representationslag måste börja om i division 3 till hösten. Västervik tar klubbens plats i hockeyallsvenskan. De insamlade 1,8 miljonerna skjuts in i moderföreningen Vita Hästen. Fansen försökte rädda Hästen, men det räckte inte ända fram. Nu blir det matcher mot Maif, som på 1990-talet efter förra konkursen. "Det är ett startkapital till där vi hamnar. Det lär ju bli hockeytrean. Alltså, Vita Hästen i trean ska bara vara pang – upp till tvåan. Och sen pang – upp till ettan. Om två år ska vi bara vara i ettan. Därifrån är det svårare, det vet vi. Det ska gå fort, men vi ska inte bli fartblinda och jag hoppas att vi som engagerat oss i det här kan vara en del av den grunden i klubben", säger Magnus Bodin, ledande person i aktionen för att rädda Vita Hästen AB från konkurs, till NT. 

***

Speedway: Piraternas lagledare Daniel Davidsson noterar efter första månaden av träningsmatcher och tävlingar på kontinenten att det inte varit några krascher för de av Piraternas elva förare som kört. Det har varit stabilt och jämnt på de flesta håll. I så fall är det Piotr Pawlicki som haft lite bekymmer, men han bedöms kunna ta i fatt det senare. Inga krascher i alla fall.

För den som vill ställa egna frågor till Daniel Davidsson kommer det att i veckan, på onsdag klockan 15, bli en chatt inför ligastarten.

***

Mer speedway: Upptakten inför Bauhausligan var rapp och proffsigt arrangerad på Filmstadens Salong 8 i Linköping. De sju lagledarna hade förröstat på olika saker och som ligans viktigaste förare för sitt lag fick Jacob Thorssell, Västervik, två röster. Piraternas nye Mathias Thörnblom fick en röst som årets genombrott.

Lagledarnas grundserie-sluttabell: 1. Västervik, 2. Lejonen, 3. Indianerna, 4. Smederna, 5. Dackarna, 6. Piraterna, 7. Rospiggarna.

SM-guldtips: Västervik 2 röster, Lejonen 2, Smederna 1, Indianerna 1, Dackarna 1.

Dackarnas Mikael Teurnberg pratade om att få förarna att trivas även utanför banan i Målilla och han aviserade att köra med tre svenskar. Laget har stommen kvar och är ungt med starka reserver.

Rospiggarnas Peter Jansson pratade om att hans lag är elitseriens bästa hemmalag. Laget vill ge svenskar chansen, men ställer upp med rätt olika lag hemma och borta. Föraren Victor Palovaara pratar om en jämn sjua i Hallstavikslaget där ingen faller ur ramen.

Västerviks Morgan Andersson berättade att ombygget i hans lag startade när Fredrik Lindgren deklarerade att han inte skulle vara kvar. Att ryska förare försvunnit har också underlättat nystarten. Nu är det roligt att få bära ett favoritskap med starka förare som Tai Woffinden, bröderna Holder och Jacob Thorssell. Målet för Västervik, vilket krävs om det ska bli guld, är att köra bättre borta.

Lejonen tog silver efter Smederna i fjol och vill utmana Västervik om guldet nu. Anders Fröjd har gjort Oliver Berntzon till lagkapten och bollat mycket med honom om olika sjuor. Berntzon hoppas lyfta sig själv och laget i nya rollen där Lejonen har stjärnor som Zmarzlik Kubera och Hampel. Egna produkten Casper Henriksson är gjuten som reserv och nyckeln till segrar blir att vara bäst när det gäller.

Smederna var i fjol inte bara heta genom den speciella SVT-serien utan guldet togs efter en av de bästa säsongerna någonsin av Eskilstunalaget, enligt Jerker Eriksson. Nu har stommen behållits, Jaimon Lidsey har värvats in och i unge Philip Hellström Bängs hoppas man ha fått in en ny publikfriare.

"Vi har bara tio förare, men vill ha kontinuitet och vill ha tre svenskar. Vi vill vinna igen, sade Jerker Eriksson på bion.

Dock har Pontus Aspgren meddelat att han tvingas lägga av.

Banorna börjar bli åkbara redan nu med landslagsläger i Motala nu gångna helgen och Indianerna har kört träningsmatch hemma. Premiär 2 maj med derby för Piraterna på just Sannahed i Närke.

***

Sport: MVT-reportern Jonatan Häggström Wedding gästade podden i veckan och avslöjade att hans dröm i framtiden är att bli författare. Romanförfattare då. Närmaste framtiden ska han jobba allmänt på MVT i maj, sommarvikariera på Göteborgs-Posten i sommar och praktisera på Offside hos Johan Orrenius i höst. "Jag är intresserad av de längre historierna som får ta lite tid", säger han.

Wedding noterar hallbyggen i Göteborg, men säger ändå att bandyn är liten i staden. Höjden kan vara på väg till allsvenskan inom några år, men det är inte så stort intresse för det.

Wedding har själv spelat bandy i IFK Motalas juniorlag och nämner Lidköpings hall som den skönaste att spela i.

I glappet mellan nu och stunden IFK Motala får hall tror reportern att det är viktigt med att det blir ett par kalla vintrar. Det kan underlätta övergången.

Gällande speedwayen är Wedding inte positiv till sportens framtid, om man inte kan öka intresset genom att få fram nya hemmastjärnor. Svenska förare då eller de som ändå blir publikfavoriter som till exempel Greg Hancock i Piraterna.

***

Bandy: Inom någon vecka säger Mattias Sjöholm att det avgörs kring hans fortsättning som förbundskapten för herrlandslaget. Om han fortsätter i någon roll i IFK Motala, bredvid huvudtränaren Simon Hansson, dröjer också. Laget hade upptakt med spelarsnack i onsdags. "Det kan nog dröja ett tag till innan vi bestämmer oss för hur vi ska göra", säger Sjöholm.

***

Mer bandy: Han tog IFK Motala till elitserien 2017. Nu 2023 tog han Finspångs AIK till allsvenskan. Men Daniel Lehnbom följer inte med på Faiks resa vidare. "Allsvenskan tar för mycket tid", säger Lehnbom.

***

Gåfotboll: Borenprodukten Mats Johansson ser fram emot EM-slutspelet i Marseille i början av juni då han ska spela i en yngre åldersklass än han egentligen kan spela, plus 60 blir det. I klassen ställs Sverige mot Wales, Spanien, Norge, Italien, Frankrike och England. "Spännande motstånd hela vägen", säger Mats. 

***

Slutligen: Förra Borenspelaren Lydia Vaggelyr har hittat en ny fotbollsklubb. Hon spelar division 1 med Degerfors och bor numera i Örebro där hon spelar ligafutsal med Örebro FC. Degerfors har startat mellersta ettan med en seger och en förlust.

Topplistan vecka 17

Hett

1. Piraterna speedway

En vecka till premiär, läger för talanger på Duntis i helgen. Närmar sig start för bättre lag.

2. Anders Holmertz

Mycket fint framträdande i Mästarnas mästare. Bra symbol för Motala.

3. Stina Blackstenius 

Målskytt i Champions league och Arsenal är på väg mot finalen.

Snett

1. Dribbla hoppar av

De heta derbyna blir inte nästa vinter. Förlust för futsalen och för Motala.

2. Maifs fyra raka förluster

Nere för räkning. Stolpe ut.

3. Borendamernas problem

Mycket strul samtidigt nu.

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!