Ridsport: Motalaryttaren Jill Silvandersson har i höst genomfört sitt sista unghäst-VM i belgiska Lanaken. Åtminstone med hästen CC Studs Liisolde som nu går vidare till en storryttare. "Det är den bästa häst jag ridit", sade 46-åringen när vi träffades på Nordsjö gård i somras.
Motalatjejen sade då att hon hittat rätt nu med CC Studs Liisolde. Hon har varit kvalplacerad i två raka VM, och nu blev det ett sista VM tillsammans. Dock blev det ingen placering i ekipagets VM-epilog.
– Det föll några bommar i varje klass, så ingen placering, rapporterar Jill.
Vad säger du om VM?
– Otroligt utmanande banor där man konkurrerar mot några av världens bästa ryttare. Lärorikt och fantastiskt att få delta, säger Motalaryttaren.
***
Fotboll: Liraren Abdullahi Abdiqaadir Ahmed, Di Maria kallad, har inte varit med i LSW:s division 4-lag på sistone. Men han har inte lämnat klubben, enligt klubbchefen Johannes Utay. "Han har tagit en paus från fotbollen nu under hösten då hans livs- och jobbsituation varit prioriterad", säger Utay.
Di Maria säger själv att han lämnat LSW, men att han inte vill sluta spela fotboll och att han inte bestämt sig om framtiden. En förklaring till pausen och osäkerheten om framtiden är att han varit i Göteborg efter sommaren.
***
Ishockey: Det finns tolv ishallar i Östergötland: Motala, Vadstena, Mjölby, Finspång, Skärblacka, Valdemarsvik, Ljungsbro, tre i Linköping och två i Norrköping. Det kan tyckas lite då att det bara finns åtta representationslag på herrsidan, LHC, Mjölby, Vita Hästen, Maif, Wettern, Mighty Raven, Skärblacka och Valdemarsvik, och fyra på damsidan, LHC, Maif, Mjölby och Hästen.
Vad beror detta på? Var tar alla ungdomar vägen i ishockeyn? Är det för dyrt att ha lag, för dyrt att spela? Hockeyn i länet har lite att jobba på där. Den som har förklaringar till hockeyns smala seniorverksamhet kan gärna mejla.
***
Padel: Motalainstruktören Adam Svensson gästade förra veckans podd. Där gav han lite råd till spelare på motionsnivå. Bland annat ska man ha bollträffen framför kroppen. Man ska också spela bollen nära kroppen, då har man mer kraft i slagen. Man är starkare då.
Svensson säger att Motala-Vadstena är lite extra överetablerat i padeln, med fem hallar. Då är det mer balans i Mjölby med två hallar.
Att timpriserna gått ned tycker Svensson är positivt, från 150 kronor per spelare till 40-50 kronor per spelare för 90 minuter som det gått ned till.
– Men priserna är inte allt. Det gäller att ha en fräsch hall och skapa gemenskap i den också, säger Adam.
Adam Svensson säger att han förutom att vara tränare vill ge allt för att bli så bra som möjligt som spelare. Det är framför allt stabiliteten och fotarbetet som behöver bli bättre. "Ibland har jag skridskorna på mig", säger han.
Svensson var en hockeytalang och nådde ettan med Mjölby HC. Han säger att suget efter hockey finns kvar och att han har kompisar i Maif. Men osäker på om det blir någon mer hockey i framtiden.
Motalakillen säger att padeln är på väg att slå igenom i USA nu också, där har det inte kommit någon boom än. "Om padel slår i USA kan det bli OS-sport", tror Adam Svensson.
Han har varit med i padeln sedan 2020 då han slutade med hockeyn och har ett snabbt svar på varför padeln kommer finnas i Östergötland och Motala-Vadstena även i framtiden. "Det är en fantastisk sport", säger tränaren som bott i Norrköping och Spanien tidigare, men som nu bor i föräldrahemmet, i sitt gamla pojkrum, i Motala.
***
Ishockey: Maifprofilen Jonas "Linkan" Lindström har fått en bra första tid som assisterande tränare i nordnorska Tromsö. Division 2-laget har varit i Narvik och spelat. Två förluster totalt, med siffrorna 1-13 och 3-12. En sex timmar lång bussresa till Sverige, via Finland, gav dock två segrar, 4-2 och 9-3 mot division 2-lagen Kiruna AIF och Kiruna City. "Vi bygger upp ett intresse och hade 450 åskådare en match. Det är bara hockey hela tiden, har inte jobbat hårdare sedan 1993", rapporterar Jonas Lindström som hoppas att Motalamålvakten Victor Johnson ska ansluta till Tromsö senare i vinter.
***
Fotboll: Utbildningssamarbetet mellan Maif och Wolverhampton, och Nysa och kommunen, berättar Maifs klubbchef Elias Hanna mer om i video på webben.
***
Slutligen: Maiflöparen Thomas Wiik siktade på superklassiker under 20 timmar. Det klarades inte, men en klassiker blev det i alla fall efter målgång i Lidingöloppet. Wiik säger: "Har haft mycket problem med skador inför Lidingöloppet och nästan inte sprungit något och då gick inte superklassikern att klara. Skulle ha sprungit på 2.22,39 för att klara och det hade inte varit omöjligt om jag varit skadefri. Så här i efterhand är jag ändå nöjd."
Wiik cyklade Vätternrundan på 9.16, åkte Vasaloppet på 7.05 och simmade Vansbro på 1.14. "Jag gick av vid 20 kilometer på Lidingöloppet då farsan stod där och jag skulle bryta, men efter några minuters snack tvingade han ut mig på banan igen", berättar Motalakillen och ler.
I övrigt från Maiffronten i Lidingöloppet kom Oskar Åhrén 98:a på 30 kilometer med 1.59,50 och Michael Thorén kom nia i M60-klassen.