Bonus om: IFK:s pulsmätare och mer om Bååth och Rask

Skvallerspalten gick på bandy, IFK-Gripen, och träffade Motalalagets pulsmätare, fotbollsprofiler på VIP-hyllan och en spelare från förr.

Skvallerspalten vecka 2. Möt fotbollsgrabbarna på bandy. Ni ser Patrik Lundin, Andreas Johansson, Jonas Swärd och Mats Finnevidsson. Möt också IFK:s pulsmätare Kjell Svensson under matchen mot Gripen, plus forne spelaren Anders Lindén. Dessutom mer om poddgästen Jenny Rask och nyårsintervjuns Joakim Bååth.

Skvallerspalten vecka 2. Möt fotbollsgrabbarna på bandy. Ni ser Patrik Lundin, Andreas Johansson, Jonas Swärd och Mats Finnevidsson. Möt också IFK:s pulsmätare Kjell Svensson under matchen mot Gripen, plus forne spelaren Anders Lindén. Dessutom mer om poddgästen Jenny Rask och nyårsintervjuns Joakim Bååth.

Foto: Jens Bollius

Sport2023-01-09 10:30


Bandy: Kjell Svensson jobbar på HPC Växjö ihop med Agne Bergvall och de har hjälpt IFK Motala i fyra år med fyskoll. Mot Gripen (3-3) i lördags var Svensson på plats på K bygg arena och kunde följa spelarnas puls hela matchen. Via en direktuppkopplad padda på läktaren. När IFK:arna ansträngde sig extra lyste det rött. IFK:s "fysmonster" Jonas Enander kan lysa rött i 30 minuter på en match, vilket är mycket.

– Bandyspelare är grunduthålliga och det viktigaste är återhämtningen mellan matcher. Alla är bra på det och IFK är ett vältränat lag med bra träningskultur. Det finns bra föredömen i spelartruppen, säger Kjell Svensson.

***

Mer bandy: Fotbollsspelare från förr var det gott om på VIP-hyllan på IFK-Gripen. Ni ser Patrik Lundin, Andreas Johansson, Jonas Swärd och Mats Finnevidsson på bilden. Lundin mindes IFK:s fotbollslag från för 20 år sedan, tiden när laget mötte allsvenska Djurgården i cupen, när IFK spelade 4-3-3 med Timpas Andersson som tränare och Jesper Petersen och Andreas Johansson löpandes på kanterna framåt.

På plats var också handbollslegendaren Peter Göthe (Saab och MHK) som sponsrar IFK via sitt företag som specialisttandläkare i Norrköping och Jönköping.

***

Ännu mer bandy: Ytterligare en generation Lindén är på gång i IFK Motala. Olle Lindén spelar i U11-laget. Pappa är Anders Lindén, född 1979, som nu bor i Borensberg. Lindén spelade många säsonger i IFK, liksom hans pappa Stefan Lindén som är en av de allra största IFK-spelarna. Stefan Lindéns pappa var också en av de som startade IFK-bandyn. 

Vet Olle vem Stefan var?

– Ja, det har jag berättat allt om, sade Anders.

***

Innebandy: I Sportens traditionella nyårsintervju förra veckan mötte ni ledaren Joakim Bååth, anställd av RF-Sisu och Solfjädern, i ämnet ideella krafter.

Vi pratade om att det ideella engagemanget kan gå i arv och Bååth nämner orientering som ett bra exempel där yngre fyller på efter äldre. "Det man kan hoppas går i arv är ju viljan att engagera sig för andra, utan egen vinning", säger han.

En grej Bååth noterat är att föräldrar ofta automatiskt trappar av kring lag när de blir seniorer.

– Men föräldrar behövs fortsatt när ungdomarna kommer upp i A-laget. Det finns mycket att göra, påpekar ledaren som nu 2023 är klubbchef i Solfjäderstaden på 20 procent.

En synpunkt som Joakim Bååth också har är att medias bevakning är ett exempel på ökade krav på föreningar från omgivningen. Ett exempel på varför människor kanske inte vill ta ansvar, man är rädd för att få kritik för något man försöker göra på sitt eget bästa sätt.

– Det är ett skäl till att föreningar anställer för att göra saker, menar Solfjäderledaren.

En sak som kan skrämma bort är också att kraven på idrottsföreningar och dess ledare ökar. Man ska kunna mycket mer än förr. Det handlar om att driva klubben enligt en viss vetenskap eller värdegrund. "Vi måste hjälpa till med utbildning eller att lära ut på andra sätt längs vägen", funderar Joakim Bååth.

Ett positivt exempel gav Bååth från Solfjädern nu i höstas när det skrevs på klubbens hemsida om önskan till hjälp med inflyttning och komma i ordning i nya hallen.

– Det var 30 stycken som hörsammade det och det tycker jag är fantastiskt, det var utan att det fanns en personlig fråga ställd. Det finns en motivation där ute, säger Bååth.

***

Mer innebandy: Joakim Bååths äldste son Jesper Bååth, född 2000 och tidigare A-lagsspelare i Solfjädern, spelar i allsvenskan med Lindås i Göteborg. "Det är långt dit, men som tur är finns det tv-sändningar. Jättekul att följa", säger Jocke. Den yngre sonen Oskar Bååth spelar i Solfjäderns A-lag i ettan just nu.

***

Ännu mer innebandy: I norra allsvenskan har Motalakillen Jonas Pettersson lämnat tränarjobbet i Tullinge, sade upp sig. "Jag fick inte tryck i laget under matcherna. De utvecklades och jag hade respekten från spelare och ledning, men de behövde en ny röst", kommenterar "Josha" som jobbar på i Stockholm, men som inte har någon innebandy just nu på fritiden.

***

Skridsko: Mångsysslaren Jenny Rask bjöd på en extra innehållsrik podd förra veckan. Massor av sport i både den familj hon växte upp i och den familj hon har nu med man och barn.

I ungdomen gillade Jenny, som tidigare hette Feuk Karlsson, både friidrottens medeldistans och handbollen i MHK. Hennes pappa höll på med amatörradio på Vätternrundan och tog med henne på speedway och bandy, och även rally där hon blev kartläsare.

I vuxen ålder har hon börjat med folkrace och hon har blivit inlinesledare i Maifskrinnarna för att barnen håller på. Även om hennes klasskompis Mariana Kiiskinen var duktig skrinnare i ungdomen. Jenny följer intresserat både LHC och IFK-bandyn och har svar på varför de lagen går bra eller inte bra.

1990-talet med IFK var magiskt att följa, med spelare som Stefan Erixon, Stefan Samuelsson, Patrick Sandell och Dennis Gustafsson.

– Vi var på bandy onsdag-söndag och åkte även på bortamatcher. Följde IFK där det gick att följa. Jag var så ledsen när Falun vann i semifinalen 1999, säger Jenny.

Rask vet varför IFK kan vara bra nu, utan hall.

– De har ett jäklar anamma med raka ryggar och blicken högt. De spelar tillsammans och har roligt ihop, vilket är viktigt.

Om speedwayen har Rask följt GP och har haft en favorit i sportens bad boy, Nicki Pedersen.

– Jag gillar personer som visar känslor, säger hon.

Piraterna tycker Jenny Rask det behöver göras reklam för mer, för att få tillbaka publiken från förr. Även om det också handlar om att vinna.

Klassikern gjorde Jenny Rask 2015. Hon hade motgångar i loppen, men kom i mål.

– Vasaloppet var det tuffaste, utan tvekan, säger mångsysslaren som fullföljt Vätternrundan två gånger och vet hur det känns efter Jönköping, upp mot Fagerhult.

Vad driver dig som idrottsledare?

– Jag vill ge tillbaka till idrotten för vad den gett mig, säger Jenny vars folkraceteam har sin bas i Fågelsta, under Finspångs MS-flagg. Ett team som bara blir större inför Folkracefestivalens 41:a race på Dunteberget i sommar.

***

Slutligen futsal: Motala AIF:s tränare Martin Axén valde att inte finnas på läktaren när Maif återkom i Boren futsal cup. På torsdagen valde han att gå på ishockey i Linköping, LHC mot favoritlaget Malmö. På söndagen spelade han padelturnering i Linköping i par med Viktor Nyström. Den här veckan startar Maif uppladdningen inför norrettan i fotboll.

Topplistan vecka 2

Hett

1. BFC är tillbaka

Motalas lag slöt upp, liksom publiken. Skralt utifrån, men kul ändå.

2. IFK Motala i hemmamatcher

Sandviken tisdag, Frillesås lördag. Veckans bandymeny.

3. Alem Nezirevic

Motalakillen nära fyraårskontrakt med Inter.

4. Vätternrundan

Positiva signaler i att de utländska åkarna återkommer.

5. Motala AIF Fotboll

Pengar för Nezirevic och värvar ung back från Haninge. "Brassen" in som tränare.

Snett

1. IFK Motalas fyra raka utan seger

En negativ svit efter jul som behöver brytas i veckan.

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!