Alpint: Angående serien Sagan Stenmark, som går på tv nu, kan berättas att Motalakopplingen till det alpina landslaget, åren ungefär 1972-1974, var genom två Motalabor framför allt. Alpine ledaren Lars Johan Karlsson och Luxors vd Alf Björklund. Med och fotograferade landslaget, både i Motala och i Alperna, var också lokale profilen Åke Svensson. Vi kommer att återkomma mer till det framåt.
***
Bordtennis: Västers BTK har kommit till halvtid av debuten i Pingisligan. Efter enbart förluster efter sju matcher, och bara en poäng, ser det kört ut redan nu. Sistalaget degraderas till superettan nästa säsong. Allt-i-allon Daniel Ellermann ser dock ett hopp om ligaspel även nästa säsong för herrarna. Om inget lag vill gå upp så erbjuds Väster att stanna kvar.
Väster har ändå en av ligans bästa spelare i spanjoren Marc Duran. Av elva segermatcher så har Duran tagit sju, Angel Ayuso Serra tre och Emil Bergström har vunnit en delmatch.
2-4 mot Munkedal var sista matchen före jul och Västers nästa ligamatch, ett Väster som hållit hög nivå ändå i spelet, är nu 31 januari borta mot Söderhamn.
***
Cykling: Event-stjärnskottet Oliver Henriksson, född 2000 och redan heltidsanställd på Vätternrundan vilket ni kunde höra i förra veckans podd då han gästade Sportsnack, hintar om intressanta folk som kommer att cykla loppet i sommar. I år var det ett gäng A-lagsspelare i IFK Motala bandy som cyklade de 31,5 milen, nästa år är det ett gäng B-lagsspelares tur.
– Jag känner till det där, det ska bli kul att följa dem, säger Henriksson som på en liten kant var med i Borens kända 00-lag i fotboll, som nådde pojkallsvenskan.
Nu spelar Henriksson padel på fritiden, ibland turneringar ihop med jobbarkompisen Magnus "Nusse" Karlsson Åsberg, och tycker att det är roligt. Även om det kan vara jobbigt att spela en hel dag. Annars har han i ungdomen testat hockey, varit innebandymålvakt i Solfjäderstaden och spelat fotboll även i BK Zeros.
Om Vätternrundan är Henriksson, som redan haft de flesta arbetsuppgifter i arrangemanget, extra stolt över att Minivättern och Skoj med hoj ökar. Att ta hand om det var hans projekt i gymnasiet, 2019. Det är en fest som håller där barnen har just skoj.
– Man bara går och är ett enda leende, säger arrangören.
Glädjen är också i fokus för övriga lopp och där hoppas Vätternrundan med någon sorts långsiktig trestegsraket med tiden nå tillbaka till de deltagarsiffror som fanns före pandemin.
Vättern bike games kommer att köra vidare på hösten, med både fler elitsprintar i Lokverkstan och lag-MTB i Bondebacka. Men Vättern GP ser inte ut att komma tillbaka, i alla fall inte i närtid.
– Men vi har dialog ständigt med cykelklubben i Maif om det, säger Henriksson.
Oliver Henriksson säger att det varje år hänt fantastiska saker under de tio år han jobbat med evenemanget och en personlig favorit är den cyklist som fick problem med sin cykel i Godegård, bara några mil från mål. En funktionär åkte då hem till Motala och hämtade en cykel åt åkaren som därmed kunde fullfölja sin runda.
Som bucketlist säger Oliver Henriksson att han hoppas på att ett nytt stationshus kan byggas åt Sjöräddningen som han också är engagerad i.
Det låter lite lillgammalt att ha det som dröm?
– Ja, jag brukar få höra att jag är lillgammal, haha. Men så är jag, säger Oliver som också hoppas komma till USA i framtiden, som resmål.
Oliver Henriksson har ansvar för kontakten med Vätternrundans 80 funktionärsföreningar, och totalt 4000 funktionärer. Det är en relation som båda parter behöver vårda.
Håller du med om bilden att det finns en oro för en mindre vilja att jobba ideellt i framtiden?
– Ja, jag tror att det blir tuffare. Men vi får hjälpas och trycka på vad det ger om man jobbar för föreningen, att man kan åka på det där lägret med laget eller köpa in nya bollar, säger Oliver Henriksson.
***
Fotboll: Elias Hanna, som är inne på sitt tredje år i Maifs ledning, hävdar att klubben nu förbättrat sin placering i "näringskedjan". "Ja, vi är attraktiva när vi gått bra i ettan och jag upplever att vi är på en högre hylla", säger Hanna.
Just därför, att det finns bra spelare att få, vill Maif ha is i magen innan nästa års trupp spikas. Det gäller att inte spika för tidigt.
När det gäller Maif säger Elias Hanna att toppspelaren de senaste tre åren, Adam Bark, är intressant för såväl Örebro SK som Sandviken och Gefle.
– Om han väljer superettan förstår vi det. Men om han väljer ettan tror jag att vi ligger bra till, säger Maifchefen.
***
Slutligen: Från En svensk klassiker önskar vd:n Michael Thorén god jul och gott nytt år i sitt mejlutskick. Tipset från Thorén bland alla högtidligheter är att träna på morgonen. "Det ger en bra start på dagen och det säkerställer att träningen blir av", skriver Thorén och fortsätter: "Jag vill också säga att det är okej att dra ned på antalet pass de här veckorna, man kan träna mer effektivt i stället."