Nu ska Christian Gerecht, Motalabekanting och spelande lagledare i IFK Uppsala, vara med och spela färdigt 1912 års SM-final mot Djurgården. 110 år senare ska den avgöras på Östermalms IP i Stockholm nu på lördag klockan 17.30.
SM-finalen 1912 slutade 1-1 och det blev omspel. Men isen på Råstasjön i Solna hann smälta och SM-guldet delades. Nu ska klubbarna avgöra det hela och Gerecht är en av kombattanterna i "jippot". IFK Uppsala spelar nu i division 3 och Djurgården i division 1.
IFK Uppsala tog på sin storhetstid tolv SM-guld. Christian Gerecht säger så här till klubbens hemsida om finalen nu:
– Det är faktiskt Djurgårdens initiativ. De kontaktade mig för nästan ett år sedan tror jag och berättade om idén. Då, precis som nu, var vi mitt uppe i en pandemi så det var ju väldigt osäkert hur det skulle bli. Men självklart gillade vi i IFK Uppsala idén. Vi är ju ett lag med mycket historia och tradition så det känns naturligt att vi vill vara med och fortsätta skriva bandyhistoria.
Hur förbereder man sig inför en ”SM-final”?
– Hehe, ja att vara förberedda är kanske inte riktigt vår starkaste gren i IFK Uppsala. Vi spelar i division 3 just nu och där krävs inte lika stora förberedelser som det gör i högre divisioner. Den längsta bortamatchen vi har är Stockholm. Men till en sådan här match taggar man ju som spelare till extra mycket givetvis.
Hur ser ni på era chanser?
– Jag ser våra chanser som helt okej. Säsongen innan pandemin drog igång vann faktiskt vi i IFK Uppsala division 2 överlägset och kunde gått upp till division 1, men valde att stanna kvar i tvåan. Vi spelade även en cup som hette Victor Cup den säsongen. Vi gick till semifinal och slog ut några division 1-lag på vägen. Självklart vilar favoritskapet på Djurgården, men vi hoppas kunna ge dom en match alla fall.
Christian Gerecht är född 1982 och säger så här om sin bandyuppväxt i IFK Motala:
– Jag började i bandyskolan när jag var fem år. Spelade hela vägen upp till B-laget tills de lade ner det. Jag var med i den gyllene årgången som slarvades bort. Vi vann en hel drös med cuper och kom till två SM-finaler. Den enda som kom vidare var Patrik Hellman. Vi var näst bäst i Sverige under den perioden. Edsbyn var bäst. Den generationen i Edsbyn gick senare och vann typ fem raka senior-SM-guld, medan IFK Motala valde att köpa in finnar och ryssar i stället för att satsa på egna ungdomar. Tack och lov har dom lärt sig en läxa och förvaltar numera sina spelare väl. Det gör mig väldigt stolt och glad att dom numera verkar vara en otroligt välskött förening med stadig ekonomi.
Noterbart inför SM-finalen är att i Djurgårdens ledarstab finns Hampus Nilsson, tidigare målvakt i IFK Motala.
***
Mer bandy: Förre IFK Motala-spelaren Stefan "Exet" Erixon jobbar inte som polis längre, han slutade 2014. Nu jobbar han med IT i Stockholm. På fritiden är han expert i tv i bandy ibland på Hammarbys matcher, senast i 2-1-segern mot Motala förra veckan, och han spelar lite korp. Hammarby har frågat om comeback när det varit spelarbrist, men Exet har tackat nej som 44-åring. Nu är han idrottsförälder och ishockeytränare i Trångsund där barnen spelar. Han är också bandyförälder i GT76.
Erixon hade nummer 10 i Bollius busar som spelade 5-5 och föll på straffar mot Medevi på Hjärnevallen 2015, i fotbollsklubbens 90-årsjubileum.
– Jag kommer gärna till Motala om det blir något mer, gärna en bandymatch, säger Exet på Zinkensdamm.
***
Innebandy: Motalakillen Martin Hovlund, vanligtvis assisterande tränare, var uttagen som spelare i Linköping IBK till veckans SSL-match mot Sirius. I backbristens spår. Det blev ingen succé för Libk denna gång, förlust i förlängning. Hovlund är alltså redo att även spela, om det behövs.
***
Fotboll: Tidigare Maifstrikern Eldin Lugonja byter klubb igen, från Värmbol till division 2-laget IFK Eskilstuna.
***
Bordtennis: Han är på väg tillbaka från skadeproblemen, Västers BTK:s Mathias Johansson. Han spelar i trean och tvåan för klubben, berättade Mathias som var på bandy härom helgen med pappa Stefan Johansson, badmintonspelaren som numera mest spelar padel.
***
Bandy: Det snackas mycket om ändrade kval, till elitserien och allsvenskan. Mycket görs på uppstuds i tidsnöd sent på säsongen från förbundets sida. Vintern tar ändå slut för uteföreningarnas del. Elitseriekvalet ändras, från den vanliga fyrlagsgruppen till två möten i bäst av tre. Bästa elitserielaget som får kvala möter trean i allsvenskan och fyran från slutet i elitserien möter tvåan i allsvenskan. Allsvenskan är inte slut förrän 5 mars. Elitserien tar slut 19 februari och där blir det ett par veckors väntan för de två lag som får kvala nedåt.
***
Slutligen handboll: Skademotgångarna fortsätter för Vadstenatjejen Anna Malmström, ni minns en av spelarna i Vadstena HF:s klassiska flickor 01-lag. Laget som 2016 gick till steg fem i Malmö i USM. Malmström lämnade RP för spel i allsvenska OV Helsingborg förra året.
Fyra dagar före säsongsstart gick Malmströms inre ledband av och knäskålen hoppade ur led. Hon kom tillbaka vid nyår, men efter bara ett par matcher drog hon korsbandet i sitt andra knä. Nu väntar ny lång rehab.
– Det har varit extremt tuffa veckor psykiskt. Nu ska jag göra rehab, sedan bestämmer jag om fortsatt handboll. Men jag siktar på att komma tillbaka på planen. Jag känner mig inte klar än, säger Anna Malmström.